Nagyon vitték volna az állampapírokat a befektetők

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A meghirdetett mennyiségnél 10 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 15 éves lejáratú államkötvényeket az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján.

Az ÁKK 15 milliárd forintért vitt piacra 3 éves, 15 milliárd forintért 5 éves és 10 milliárd forintért 15 éves lejáratú államkötvényt.

A 3 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 55,11 milliárd forintos ajánlatából az ÁKK 15 milliárd forintot fogadott el az előző aukción kialakultnál 1 bázisponttal alacsonyabb, 0,77 százalékos átlaghozamon. Az előző kereskedési napon, szerdán a 3 éves lejáratra a másodpiacon 0,81 százalékos referenciahozam alakult ki.

Az 5 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 71,40 milliárd forint ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 20 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 5 bázisponttal magasabb, 1,81 százalékos átlaghozamon. A szerdai másodpiaci referenciahozam az 5 éves lejáratú kötvényekre 1,84 százalék volt.

A 15 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók által ajánlott 47,65 milliárd forintból, megemelt értékesítéssel, 15 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 3,62 százalék volt, 17 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál. Szerdán a 15 éves lejáratú kötvények másodpiaci referenciahozama 3,65 százalék volt.

A szupercsütörtök sok izgalmat tartogat
Nem lesz ma egyszerű dolgunk, hiszen egyszerre kell figyelnünk az EKB kamatdöntős ülésével kapcsolatos hírekre, a brit választások előzetes eredményeire és az amerikai bizottsági meghallgatásra, melyen részt vesz az FBI nemrég kirúgott vezetője is.