Nem mindenhol működik a papírforma

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Régi igazság a befektetések világában, hogy igazán nagyot a félreárazott, vagy alacsony likviditású eszközökön lehet keresni. Minél nagyobb mértékű az adott eszköz elárazása, annál magasabb a várható hozam. Ugyanez igaz a likviditásra is, csak fordított arányban: minél magasabb a likviditás mértéke, annál alacsonyabb a várható profit - tudtuk meg Steen Jakobsentől, a Saxo Bank elemzőjétől.

Így látja Soros

Soros György ezt a gondolatsort az általános reflexivitási elméletében részletesebben is kifejti:

„A normál, egyensúlyitól nagyon eltérő helyzetekben a vélt és a valós helyzetképek közötti eltérés olyan csúcspontban kulminálódik, amely ellentétes irányú, pozitív visszacsatolású folyamatot indít el.”

A Saxo Bank elemzője úgy véli, hogy éppen ez játszódik le Európában. A vélt és a valós helyzetkép közötti szakadék jelenleg óriási, aminek eredményeképpen profittal kecsegtető lehetőségek és témák bukkannak fel – ilyen a long euró pozíciók kérdése, a ciklikus iparágak részvényeinek vásárlása, vagy a régió egészét érintő növekedés.

Leértékelt eszközök

Az európai eszközök (a német kötvények kivételével) jelenleg kisebb-nagyobb mértékben le vannak értékelve annak függvényében, hogy a piac éppen mennyire ideges a francia és a német választások vagy a Brexit hatásai miatt.

Az aggodalmak egy része valós és reális, más része valós, de túlárazott, de az aggodalmak legnagyobb része megalapozatlan, mert az elkövetkező négy évben az európai gazdaság várhatóan jobban fog teljesíteni, mint az Egyesült Államok gazdasága.

A francia belpolitika hatása

Nem lehetetlen, hogy Marine Le Pen lesz a következő francia elnök, az azonban elképzelhetetlen, hogy Le Pen megnyeri az elnökválasztási kampányt és népszavazást is rendez az euró kivezetéséről. Ilyen módon rendkívül kicsi, sőt, valószínűleg nulla annak az esélye, hogy Franciaország kiugrik az euróövezetből, a piac azonban inkább kivárásra játszik ebben a témában.

A legnagyobb kockázatot továbbra is a bevándorlók friss áradata jelenti – ahogyan azt a holland választások esetében már megtanulhattuk, a populista pártok népszerűsége egyenesen arányos a bevándorlók számával. Nem kellemes dolog szembenézni vele, de tény, hogy a politikai kockázatok fokozódását és Európa kilátásainak negatívba fordulását nagymértékben befolyásolná, ha az Erdogan vezette Törökország ismét megnyitná határait az Európába tartó bevándorlók előtt.

Mekkora az esély a recesszióra?

A vélt és a valós helyzetképek közötti legnagyobb szakadék a recesszió kockázatának megítélésében tapasztalható. Miközben a piac mindössze 10 százalék alatti esélyt lát a recesszió bekövetkezésére, a Saxo Banknál 60 százaléknál is nagyobb esélyt adnak ennek.

A második negyedévvel beköszönt a tavasz is, így a meteorológiai tavaszt és a hamis gazdasági virágzást egyszerre élvezhetjük még a lassulás előtt. A lassulás ciklusában Európa jobban fog teljesíteni, mint az USA. Ázsia esetében pedig egyre hangsúlyosabbá válhat az az igény, hogy a növekedés eddigi motorjául szolgáló eladósodottságnak gátat szabjanak.

Ezt olvasta már?

Most megnézheted, jó helyre tetted-e a pénzed »