New York: gyengült az olaj ára

| forrás:
MTI/Reuters
| olvasási idő: kb. 1 perc

Süllyedő indexekkel nyitottak kedden a New York-i részvénytőzsdék.

A Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozóját, a kereskedelmi tárgyalások felújítását övező eufória megcsappanni látszik, és ismét a globális gazdaság lelassulását övező aggodalmak kerültek előtérbe. Tetézte mindezt a Washington és Brüsszel közt ismét kiéleződő vita a repülőgépipari szubvenciókról. Washington azzal fenyeget, hogy további 4 milliárd dollár értékű uniós termékre vet ki büntetővámot. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,25 százalékkal, az S&P 500 0,13 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 0,15 százalékkal esett a nyitást követő percekben. Hétfőn erősödött New York. A DJIA 0,44 százalékkal, az S&P 500 0,77 százalékkal, a Nasdaq 1,06 százalékkal emelkedett.

Az olaj jegyzése gyengült, annak ellenére, hogy az OPEC és szövetségesei jövő márciusig meghosszabbították a termeléscsökkentési megállapodást. Ezt azonban felülírták az aggodalmak, hogy a globális gazdaság lelassulása kioltja ennek hatását, és a termelés további visszafogására lenne szükség az árak felhajtásához. Délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 38 centtel 58,71 dollárra ment le. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése szeptemberi határidőre 42 centtel 64,64 dollárra csökkent. A dollár kissé gyengült. Az euró kora délután 1,1300 dollár körül forgott a reggeli 1,1284 dollárral szemben.

Az arany ára emelkedett, azok a tényezők, amelyek a részvényárfolyamokat gyengítették, az aranyat erősítették. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1391,80 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,6 százalékkal magasabban, mint hétfő este. Az amerikai határidős jegyzés 0,5 százalékkal 1395,70 dollárra ment föl.

Ezt olvasta már?

DM-KER - Tájékoztatás törzsrészvények átalakításáról »