-->

Óriási az érdeklődés a szaúdi Aramco kötvénye iránt

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Hatalmas az érdeklődés a szaúdi állami olajcég, a Saudi Aramco első globális kötvénye iránt.

A cég 10 milliárd dollár értékű kötvényt tervez piacra dobni, kedden délelőtt 85 milliárd dollárra volt kereslet. A kötvény beárazására várhatóan még kedden sor kerül. Az Aramco tavalyi adózott eredménye 111,1 milliárd dollár volt, amit a Moody's és a Fitch nemzetközi hitelminősítők hoztak nyilvánosságra azzal kapcsolatban, hogy a szaúdi cég először kapott hitelbesorolást bármelyiküktől. Erre a kötvénykibocsátás miatt volt szükség.

A Moody's "A1", a Fitch ezzel megegyező, "A plusz" besorolást adott a világ vezető olajtermelőjének. Ez a két hitelminősítő felső középkategóriájú besorolásának legmagasabb szintje. A legjobb minősítéstől azonban négy kategóriával elmarad mindkettőnél.

A tervezett kötvénykibocsátással befolyó forrást az Aramco a világ negyedik legnagyobb petrolkémiai csoport, a szintén szaúdi Saudi Basic Industries Corp (SABIC) 70 százalékának megszerzésére fordítja. Az ügylet értéke mintegy 69 milliárd dollár. A felvásárlás része annak az Aramco tervnek, hogy napi olajfeldolgozó kapacitását 8-10 millió hordóra növeli 2030-ra a jelenlegi napi 4,9 millió hordóról.