Oroszországnak nagyon kell a pénz

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Oroszország júniusi eurókötvény-kibocsátására akkor is sor kerül, ha Washington úgy dönt, hogy kiszélesíti a Moszkva elleni szankciókat.

Oroszország azt tervezi, hogy június végéig, valószínűleg június 23-án 3 milliárd dollár értékben eurókötvényt dob piacra. Az orosz pénzügyminisztérium terveit jól ismerő, név nélkül nyilatkozó forrás azt mondta a TASZSZ orosz hírügynökségnek, hogy "tart a kibocsátás előkészülete, és nincs információ esetleges halasztásról".

Odacsapott Amerika

Az amerikai szenátus csütörtökön megszavazta az Oroszországgal szembeni szankciók kiszélesítését Moszkva ukrajnai szerepvállalása, a tavalyi amerikai elnökválasztásban játszott szerepe és a szíriai kormányerők támogatása miatt.

Amennyiben más fórumokon is jóváhagyják a szankciók szigorítását, akkor a jelenlegi 90 nap helyett már csak 14 napig finanszírozhatnak orosz bankokat amerikai cégek és magánszemélyek, míg az olaj- és gázipari cégek finanszírozási ideje 30 napra szűkül.

A kongresszus honlapján az is szerepel, hogy a jövőben az orosz államadósság finanszírozását is korlátozhatják oly módon, hogy amerikai állami és magáncégek nem vehetnek orosz állami adósságpapírokat.

Így jöttek ki kötvényekkel

Korábbi közlések szerint az orosz pénzügyminisztérium idén 3 milliárd dollár értékben tervez új kötvényeket piacra dobni és 4 milliárd dollárért lejáró adósságpapírokat újakra cserélni.

Oroszország tavaly májusban bocsátott ki először dollárban jegyzett eurókötvényt azóta, hogy nemzetközi pénzügyi szankciókkal sújtották a Krím annektálása miatt. Az 1,75 milliárd dollár összegű, 10 éves lejáratú adósságpapír kibocsátásában az orosz VTB Capital segédkezett. Oroszország előzőleg 2013 szeptemberében adott el utoljára kötvényeket külföldön, akkor 7 milliárd dollár értékben.

Olvastad már? Merkel ellenzi az új szankciókat
Sigmar Gabriel német külügyminiszter és Christian Kern osztrák kancellár után pénteken Angela Merkel német kancellár is elutasította az Oroszország elleni szankciók kiterjesztéséről szóló új amerikai törvénytervezetet.