Pikkelnek ránk a hitelminősítők?

| szerző:

Még csak meg sem vizsgálta a magyar államadósság besorolását a Moody's Investors Service. Így a szépen javuló makrogazdasági mutatóink ellenére továbbra is maradtunk a bóvli kategóriában. Az átsoroláshoz ugyanis legalább két felminősítés szükséges, s egyelőre csak a Fitch Ratings ajánl befektetésre minket. Ön szerint is pikkelnek ránk a hitelminősítők? Szavazzon!

Bizony pikkelnek! Ilyen egyszerűen nincs. Önmagáért beszél, hogy még csak nem is vizsgálták a magyar besorolást. Mégpedig jó okkal. Mert ha megvizsgálják, nem léphettek volna mást, minthogy felminősítik az országot. Hiszen jelentős a folyó fizetési mérleg többlete, csökken az adósságállomány és egészen feszes a költségvetés. Ráadásul, jó eséllyel számíthatunk arra, hogy a következő negyedévekben stabilizálódik a növekedés. A Brexit emlegetése meg csupán átlátszó ürügy. Elég a forint chartjára pillantani, hogy lássuk, a brit szavazás alig érintette a magyar fizetőeszközt. De a hosszú lejáratú magyar államkötvények hozama is történelmi mélységekben harcsázik, ami arra utal, hogy a piac nem különösebben árazza a magyar kitettséget. Nincs más magyarázata annak, hogy a hitelminősítők továbbra sem engednek kiszabadulni minket a bóvli kategóriából, mint a pikkelés.

Ugyan már! Nem a Moody's mostani teljes érdektelensége keltett meglepetést, sokkal inkább a Fitch májusi felminősítése tekinthető ajándéknak. Hogy lássuk, mennyire nem lepte meg a piacot a Moody's, ahhoz elég a forint chartjára pillantani. A magyar deviza éppen ezen a hétvégén stabilizálódott, s tért vissza a Brexit előtti szintekre. Szó sem volt tehát arról, hogy csalódást keltett volna a döntés. Annál is inkább, mert a magyar gazdaság tényleg lefulladt az idei első negyedévben, vagyis megtört a korábbi dinamikus növekedés. Ráadásul a Brexit konjunktúralassító hatása nyilvánvalóan érzékenyen érint egy ennyire nyitott és Európára fókuszált gazdaságot. Kár összeesküvés-elméletekkel riogatni egymást. Szó sincs pikkelésről. A kilátás javítása és a felminősítés között általában egyéves szünetet tart a Moody's, így az csak ősszel várható. Nem is baj, mert bőven van még gazdaságpolitikai teendő.

Ezt olvasta már?

Javultak, de visszaesést mutat a britgyáripar »