Rábólintott az EB a két olasz bank szanálására

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Emelkedtek kissé az olasz államkötvényhozamok hétfőn, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a két bajba jutott venetói bank szanálásának tervét, véget vetve azoknak a hónapok óta tartó találgatásoknak, hogy képes lesz-e Olaszország megkerülni a bankok állami hitelezését tiltó uniós szabályozást.

Jól jött az Intesa Sanpaolo beavatkozása

Az olasz kormány vasárnap jelentette be hogy a hazai szabályok alapján felszámolják a gyakorlatilag csődbe jutott két pénzintézetet, a Veneto Banca és a Banca Popolare di Vicenza nevű bankot. A két regionális középbank jó eszközállománya a legnagyobb olasz hitelintézet, az Intesa Sanpaolo tulajdonába került jelképes, egy eurós vételáron. A leválasztott kétes hitelállomány kezelésére és a két bank integrálásának költségeire maximum 17 milliárd eurót szán az olasz kormány.

"Az Intesa Sanpaolo beavatkozása lehetővé teszi, hogy elkerüljék azokat a súlyos társadalmi következményeket, amelyek a két bank adminisztratív felszámolásának kötelező eljárásából fakadtak volna."

"A közbelépésnek köszönhetően megmenekülnek az érintett bankok munkavállalói, kétmillió háztartás megtakarításai, a (két bank által) pénzügyileg támogatott mintegy kétszázezer vállalkozás tevékenysége és ezáltal két-hárommillió ember munkája" - mutatott rá hétfőn kiadott közleményében az Intesa Sanpaolo.

Megugorhat az államadósság

Az olasz központi bank hétfőn közölte, hogy rendben kinyitottak és a megszokott módon működnek a Veneto Banca és a Banca Popolare di Vicenza fiókjai, de immár az Intesa felügyelete alatt. A két bank összesen 960 fiókban közel 11 ezer munkavállalót foglalkoztat, közülük 880-at külföldön.

Ha az olasz kormány kénytelen lesz a teljes 17 milliárd eurós keretet felhasználni, azzal akár 1 százalékponttal is emelkedhet a hazai össztermék (GDP) arányában mért államadósság. Olaszország GDP-arányos államadóssága a tavaly év végén 132,6 százalékra rúgott, és ezzel a világranglista vezetői között szerepel.

Ugyanakkor a két venetói bank sorsának rendezésével hónapok óta tartó válságot zárt le a kormány, ami jó hír az olasz és az egész európai bankszektor számára, dacára a magas költségeknek.

Erősödtek a bankrészvények

A kedvező hatást jól tükrözi, hogy az európai tőzsdéken látványosan erősödtek a bankrészvények, ezen belül Milánóban az Intesa Sanpolo közel 4,5 százalékkal drágult.

Ugyanakkor a tízéves lejáratú német és olasz államkötvények hozama közötti különbség 168 bázispontra emelkedett a múlt heti 160,5 pontos mélypontról, de így is messze áll az e havi 203,5 bázispontos rekordkülönbségtől. A tízéves német államkötvények hozama 0,25 százalékon állt hétfőn.

Ezt olvasta már?

Kissé gyengült a forint, de tartja magát »