Raliznak a kötvények

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Két hónapos csúcsok dőltek meg a világ állampapírpiacain; szakértők szerint ennek oka, hogy a befektetők elbizonytalanodtak: meddig folytatódhat a hosszú ideje tartó laza jegybanki monetáris politika.

Nagy a bizonytalanság

"Bizonytalanság van (a piacokon) afelől, hogy fordulat várható-e a világ jegybankjainak pénzügypolitikájában" - magyarázta Peter Chatwell, a japán Mizuho bank vezető stratégája.

"Most nagyjából három hónapon át tartó bizonytalanságot kell beáraznunk" - mondta. "Összességében, a központi bankok politikája ( a közeljövőben) már nem lesz olyan laza" - mondta Justin Lederer, a Cantor Fitzgerald New York-i pénzügyi szolgáltató stratégája.

A Fed tagjára várnak

A kötvénypiaci rali azzal egyidejűleg kezdődött - csütörtök-pénteken -, hogy komoly eladási hullám volt a nyugat-európai és a New York-i részvénypiacokon. A befektetők kockázati étvágya eltűnt, és ez csaknem három hónapja nem látott esésekhez vezetett az európai részvénypiacokon. Ezzel párhuzamosan jókora dózis volatilitás jelent meg a világ kötvénypiacain.

A tízéves német államkötvény hozama csütörtökön, pénteken és hétfőn összesen 15 bázisponttal 0,06 százalékra nőtt, kikecmeregve a negatív tartományból, ahol már huzamosabb ideje tanyázott. A dél-európai országok kötvényei is kapósak voltak. A tízéves portugál papír tíz bázispontos emelkedéssel 3,28 százalékon kéthavi csúcsot ért el, igaz, azután korrigált az árfolyam. Az olasz és a spanyol hozamok is hetek óta nem látott magasságokban jártak.

Az Európán kívüli kötvénypiacokon is nagy mozgás volt. Az irányadó tízéves amerikai kincstárjegy hozama a csütörtöki 1,53 százalékról pénteken 1,69 százalékra ment föl. Hétfőn lényegében stagnált az árfolyam, a New York-i tőzsdenyitás után bő egy órával 1,68 százalékon állt.

A befektetők hétfőn elsősorban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kormányzótanácsa egyik tagjának, Lael Brainardnak a beszédét várják. A jegybankár magyar idő szerint este hét órakor esedékes megszólalásából próbálnak majd következtetni, hogy a Fed a kamatemelés folytatásáról dönt-e a küszöbönálló, szeptember 20-21-i tanácskozáson.

Ezt olvasta már?

Megugrott a csődvédelmi kérelmek száma »