Rossz hangulatban menekülnek a befektetők

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Történelme során először kedden negatív tartományba esett a tízéves német államkötvények hozama, miután egyre többen tartanak attól, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból (Brexit) a június 23-i népszavazás eredményeként.

Az euróövezeti államkötvénypiacon referenciának számító német állampapír hozama 2,5 bázisponttal mínusz 0,002 százalékra csökkent, és ezzel csatlakozott a negatív hozamú államkötvények több mint 10 billió dolláros piacához. A 30 éves lejáratú német államkötvények hozama már hétfőn 5 bázisponttal 0,57 százalékra, több mint egyéves mélypontra esett.

A Brexit miatti aggodalmak felerősödésével párhuzamosan a kockázatos befektetésekből egyre inkább menekül a tőke biztonságos menedéknek számító eszközökbe, köztük a német államkötvényekbe vagy éppen a japán jenbe.

A font árfolyama több mint 1 százalékkal csökkent a dollárhoz képest, míg a vezető európai tőzsdeindexek 1,5 százalék körüli mínuszban mozogtak a kereskedés félidejénél.

A bizonytalanság fokozódása miatt a kockázatosabb euróövezeti ország államkötvényhozamai emelkedtek: a tízéves állampapírok közül a portugál hozama 5 bázisponttal 3,29 százalékra, havi csúcsára ugrott, míg az olaszé és a spanyolé egyaránt 2,5 bázisponttal nőtt.

A legbefolyásosabbnak tartott brit napilap, a The Sun kedden arra szólította fel a választókat, hogy az EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt népszavazáson voksoljanak Nagy-Britannia kilépésére. A legújabb közvélemény-kutatások mindegyike a távozást pártolók kisebb-nagyobb előnyét mutatja.

Mindazonáltal londoni pénzügyi elemzők szerint a piaci tőkeallokációk iránya változatlanul azt jelzi, hogy a befektetőket komoly meglepetésként érné, ha a britek többsége a Brexitre szavazna.

Ezt olvasta már?

Korlátozhatják a külföldiek tulajdonszerzését »