-->

Rossz hangulatú reggel után borús délután jött

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Negatív kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Az európai kereskedési idő végén a páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,36 és 0,27 százalék veszteséget mutattak, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,23 százalékkal csökkent. Londonban 0,64 százalék csökkenéssel fejezte be a csütörtöki kereskedést az FTSE-100 index a még nem hivatalos záróadatok alapján. Frankfurtban 0,32 százalékkal csökkent a DAX index zárásra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,11 százalékkal gyengült. Madridban 0,23 százalék, Milánóban 0,34 százalék indexcsökkenéssel fejezte be a csütörtöki kereskedést a tőzsde. A befektetői hangulat romlása a vártnál gyengébbnek bizonyult kínai makrogazdasági mutatóknak tulajdonítható.

A kínai statisztikai hivatal csütörtökön közölt adatai szerint az ipari termelés éves összevetésben 4,7 százalékkal nőtt, messze elmaradva az elemzők által jósolt 5,4 százalékos növekedéstől, illetve a szeptemberi 5,8 százaléktól. A kínai kiskereskedelmi forgalom szintén nem a várakozásoknak megfelelően teljesített: a tavalyi azonos időszakihoz képest 7,2 százalékkal nőtt októberben a szeptemberi 7,8 százalék után, miközben elemzők enyhe erősödésre, 7,9 százalékra számítottak. A kiskereskedelmi forgalom ezzel féléves mélypontra esett, utoljára áprilisban mértek szintén 7,2 százalékos növekedést, ami akkor 16 évre visszamenőleg a legrosszabb adat volt.

A beruházások éves összehasonlításban 5,2 százalékkal nőttek Kínában az év első tíz hónapjában, ezzel az eddig mért leggyengébb eredményt produkálták. Elemzők arra számítottak, hogy ismétlődik majd a szeptemberi 5,4 százalékos eredmény. Mindazonáltal megnyugvást okozott a piacon, hogy a német gazdaság a csütörtökön közzétett hivatalos harmadik negyedévi GDP-növekedési adatok alapján elkerülte a technikai recessziót. Az elemzői várakozásokkal ellentétben a német gazdaság a harmadik negyedévben 0,1 százalékkal növekedett negyedéves bázison. A piac 0,1 százalékos csökkenésre, azaz két egymást követő negyedéves csökkenés alapján technikai recesszióra számított. A német szövetségi statisztikai hivatal ugyanakkor a második negyedévi GDP-növekedési adatot 0,1 százalék csökkenésről 0,2 százalék csökkenésre módosította. Az euróövezeti GDP viszont a harmadik negyedévben a várakozásoknak megfelelően 0,2 százalékkal nőtt negyedéves bázison és 1,2 százalékkal éves bázison. Az olajár csütörtökön vegyesen alakult. A Brent nyersolaj ára az európai kereskedési idő végén 0,16 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben 62,47 dolláron hordónként. A WTI ára 0,16 százalékkal 57,03 dollárra csökkent. Az arany árát a befektetői kockázatkerülés emelte meg az értékőrző befektetési eszközök iránt megnövekedett keresletnek köszönhetően. Az arany spot ára 0,56 százalékkal unciánként 1471,08 dollárra emelkedett. Az eurót 0,04 százalékkal jegyzik erősebben 1,1010 dolláron.