Semleges kamatszintet céloz a Fed

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A semleges kamatszint 3 százaléknál húzódik, vagyis öt - 25 bázispontos - kamatemelésre vagyunk tőle.

Kellemes meglepetést okozott tegnap délután az amerikai GDP alakulása, mely a végleges adatok szerint a negyedik negyedévben - éves bázison – 2,9 százalékkal bővült.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Megugrott a belső fogyasztás

Az Egyesült Államokban jelentősen nőtt a belső fogyasztás volumene, melyet továbbra is támogathat az alacsony munkanélküliségi ráta – mondta Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője. Hozzátéve: a GDP árindex volatilis elemektől megtisztított mutatója azt jelzi, hogy az infláció közel jár a Fed célértékéhez.

Kis fáziskéséssel ugyan, de a dollár is jelentősen erősödött a tegnap délutáni, esti kereskedés során.

Semleges kamatszint a horizonton

Raphael Bostic, az idei évben szavazó Fed-jegybankár szerint továbbra is problémát jelent, hogy a kedvező munkaerő-piaci folyamatok ellenére nem látható érdemi béremelkedés az Egyesült Államokban.

Úgy véli, a 2 százalékos inflációs célszint hamarosan elérhető lehet, s a jegybanknak fokozatosan vissza kell térni a semleges kamatszinthez.

Még mindig nagyon galamb Fed

Hosszútávon a 3 százalékos kamatszint tekinthető semlegesnek – magyarázta Varga Zoltán. Emlékeztetve: jelenleg 1,75 százalék az irányadó ráta, vagyis a semleges szint elérése az idén kettő, jövőre három kamatemelést jelentene.

Semlegesnek az a kamatszint mondható, amely nem gyakorol nyomást, se a lazítás, se a szigor irányába, jelenleg még a laza oldalon állnak a jegybankárok – tette hozzá.

A következő kamatdöntő ülés május 2-án lesz, de kamatemelés csak ezt követően, június 13-án várható.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Trumpnak megint nem tetszik a Fed véleménye »