Spanyol formában fociznak a magyar kötvények

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A piacot is meglepte a devizakötvényeink iránti fokozott érdeklődés és a magyar államadósság feltűnően olcsó finanszírozása.

Minden idők legkedvezőbb kamatával, 1,9 százalékkal bocsátott ki 1 milliárd euró értékben tízéves devizakötvényt a magyar állam. A kibocsátással egyidejűleg 1,18 milliárd dollár összegű, rövid lejáratú, magas kamatozású papírt vásároltak vissza, a dollárkötvények 2018-2023 között jártak volna le.

Javult az adósság szerkezete

Fontos, hogy úgynevezett switch aukcióról volt szó, vagyis nem csupán kibocsátás történt, hanem ugyanilyen értékben kötvény visszavásárlása is – mondta Pálffy Gergely, a Raiffeisen elemzője. Hozzátéve: nominálisan nem változott az államadósság, ám jelentősen javult annak szerkezete, amennyiben kedvezőbb kamatozású papírokra váltották a régi devizakötvényeket, így jóval olcsóbb a finanszírozás.

Meglepte a piacot az alacsony kamat

Feltűnő volt, hogy a visszavásárlás háromszoros kínálat, míg a kibocsátás ötszörös kereslet mellett zajlott – folytatta. Hangsúlyozva: az 1,9 százalékos kamat alatta marad a piac által várt 2,2 százaléknak, amit a 10 éves euró swap alapján számoltak, rápakolva némi kockázatot.

Még érdekesebb, hogy egy nap múltán már 1,7 százalékos hozammal forogtak a magyar kötvények, ami a spanyol 10 éves papírok hozamának felel meg. Márpedig a spanyol államadósság hitelminősítői besorolása kedvezőbb a magyarénál.

Aligha reagál a forint

Jó kérdés, hogy vajon a forint árfolyamában megmutatkozik-e a felfokozott állampapír piaci érdeklődés? Nos, az elemző szerint ez aligha valószínű, ismerve a jegybank kommunikációját, s látva a jegybankárok elszántságát.

Ezt olvasta már?

Megerősítette a besorolást a Fitch Ratings »