Tíz éve nem volt ilyen közel a kamatemeléshez Nagy-Britannia

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Változatlanul hagyta alapkamatát a Bank of England, bár a monetáris tanács nyolc tagja közül hárman 0,25 százalékpontos kamatemelésre voksoltak.

A brit jegybank csütörtökön bejelentett döntése a tavaly augusztusban kialakult monetáris alapállást erősítette meg. Az akkori kamatdöntő ülésen a bank 0,25 százalékos újabb történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,50 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt.

A Bank of England abban a hónapban a kamatcsökkentés mellett 435 milliárd fontra (több mint 150 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról, és külön tízmilliárd fontos eszközvásárlási programot is meghirdetett befektetési besorolású vállalati kötvényekre.

A mostani kamatdöntő ülésen a monetáris testület e kiterjesztett eszközvásárlási program folytatásáról egyhangúlag döntött.

Három százalék fölé kúszhat az infláció

A monetáris tanács a kamatdöntéshez fűzött elemzésében kiemelte, hogy a font gyengülése jóval a 2 százalékos célszint fölé hajtotta a teljes kosárra számolt tizenkét havi inflációt: a fogyasztói árindex májusban 2,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A Bank of England monetáris testülete közölte, arra számít, hogy az éves infláció őszre meghaladhatja a 3 százalékot, és valószínűleg hosszabb ideig a célszint felett marad, mivel folytatódik a font gyengeségének átszűrődése a fogyasztási termékek és a szolgáltatások árába.

A brit jegybank hangsúlyozza, hogy a font csak a májusi inflációs jelentés óta 2,5 százalékkal gyengült. Ha a font gyengesége tartósnak bizonyul, az tovább erősíti az importált inflációt - áll a monetáris tanács csütörtök jegyzőkönyvében.

A közlemény szerint a monetáris tanács készen áll a válaszintézkedésekre annak érdekében, hogy az infláció tartósan visszatérjen a 2 százalékos célszintre.

Meglepetés

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szakértői a Bank of England monetáris tanácsának csütörtöki döntését értékelve kiemelték, hogy a brit jegybank éppen tíz éve, 2007 óta nem jutott ilyen közel a kamatemeléshez, mint most. A ház elemzői meglepetésnek nevezték, hogy a monetáris tanács három tagja is a kamatemelésre voksolt.

A Capital Economics kimutatja, hogy a piaci kamatvárakozás a monetáris tanács váratlanul kemény hangvételű közleményére azonnal erőteljesen reagált, és a piaci szereplők most már 2019 közepére - az eddigi várakozásnál egy évvel korábbra - árazzák a Bank of England kamatemelési ciklusának kezdetét.

A múlt heti brit parlamenti választásokat a monetáris tanács közleménye alig említi, ami a ház szerint nem teljesen meglepő, tekintettel arra a rengeteg bírálatra, amelyet a Bank of England a brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazás utáni kommentárjaiért kapott.

Mivel azonban a brit gazdaság a múltban is jól átvészelte a politikai bizonytalanságokat, és a jelek szerint a kormány a költségvetési szigor enyhítésére készül, a Bank of England első kamatemelése valószínűleg a piaci várakozásnál is hamarabb bekövetkezik - jósolták a Capital Ecomomics londoni elemzői.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

MOL: letört árfolyam »