Törlesztette a BEVA a brókerbotrányok miatt felvett kölcsönt

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Befektető-védelmi Alap (Beva) 83,3 milliárd forint össznévértékben bocsátott ki kötvényt október 7-én zárt körben, a befolyt összegből a jegybanktól eddig felvett 3 hónapos áthidaló kölcsönt törlesztette - közölte a Beva pénteken.

A kibocsátott BEVA 2030/A sorozatú, változó kamatozású kötvény kamata a 2015. október 7-től 2016. január 6-ig tartó kamatfizetési időszakra vonatkozóan évi 2,95 százalék. A kötvények és kamataik törlesztése a Beva tagjai által fizetett díjakból történik majd meg. A Beva igazgatósága várhatóan novemberben dönt a jövő évben fizetendő díjakról.

A Beva közölte, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a szervezet számára áthidaló kölcsönt biztosít a folyamatban lévő kártalanítási eljárások - Buda-Cash, Hungária, Quaestor - kifizetéseire. Hozzátették, hogy a Beva a későbbi kártalanítási kifizetéseit hasonló módon fogja finanszírozni.

Emlékeztettek, hogy a tőkepiaci törvény kártalanításra vonatkozó rendelkezései szerint a kártalanítási kötelezettség teljesítése céljából a Beva 3 hónapos áthidaló kölcsönt vehet fel az MNB-től, hosszú távon pedig kötvénykibocsátásból vagy hitelintézetektől felvett kölcsönből biztosítja a kifizetéseinek pénzügyi fedezetét.