Történelmi mélyponton az államkötvény hozam

| forrás:
MTI/Reuters
| olvasási idő: kb. 1 perc

London, 2019. június 18., kedd (MTI/Reuters) - Történelmi mélypontra süllyedt a tízéves német, francia és osztrák államkötvény hozama kedden, miután Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke kijelentette, hogy szükség lehet a pénzpolitika további lazítására, ha a gazdasági kilátások nem javulnak.

Draghi a portugáliai Sintrában tartott jegybanki konferencián kijelentette, hogy elképzelhetőnek tartja a kamatcsökkentést vagy az eszközvásárlások újraindítását, ha az infláció nem pörög fel. Beszédével felgyorsította a tőke kötvényekbe áramlását, jóllehet a kereslet már így is erős volt, mivel a befektetők aggódnak a világgazdaság növekedés lassulása, a kereskedelmi háborúk hatása és az amerikai-iráni feszültségek éleződése miatt, így keresik a biztos befektetéseket. Az euróövezeti referenciának tartott tízéves német államkötvény hozama rekordalacsony szintre, hét bázisponttal mínusz 0,326 százalékra csökkent kedden. Eközben Franciaország és Ausztria tízéves állampapírjainak hozama történetük során most először negatív tartományba került, csakúgy mint az EU-tag, de az euróövezethez nem tartozó Svédországé. "Nem vagyunk olyan messze a mindent eldöntő, +kerül, amibe kerül+ pillanathoz abban az értelemben, hogy a fő üzenet az volt, hogy (az EKB-nál) mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák a makrofeltételek romlását az év végére" - mutatott rá Didier Borowski, az Amundi alap- és vagyonkezelő globális makroökonómiai kutatási részlegének vezetője. Borowski ezzel a fordulattal Mario Draghi klasszikussá vált mondatára utalt. Közel hét éve, 2012. július 26-án az euróválság csúcspontján az EKB-elnök kijelentette, hogy bármi áron megvédik a közös európai fizetőeszközt, és a pénzpiacok ezt elhitték neki, a befektetők megnyugodtak, a szárnyaló kötvényhozamok esni kezdtek. Luca Cazzulani, az UniCredit olasz bank kamatstratégája úgy fogalmazott, hogy Mario Dragh meglehetősen bátor volt. "Nemcsak hogy eddig nem említették ezeket az intézkedéseket, de ma valószínűleg először hallottuk közvetlenül Draghitól, hogy ezek az eszközök (kamatcsökkentés, eszközvásárlások) is számításba jönnek" - mondta. Cazzulani hozzátette, hogy globálisan is bonyolult a helyzet, az euróövezeti inflációs várakozások rendkívül alacsonyak, ráadásul a piacok merész lépéseket várnak az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedtől. Ilyen körülmények között az EKB nem maradhat tétlen - vélte. Draghi előadása után az euró gyengülni kezdett, a dollárral szemben kétheti, a svájci frankkal szemben pedig mésfél heti mélypontra esett árfolyama. A főbb európai tőzsdeindexek csökkenésről emelkedésre váltottak, és erős nyereségben zárták a kereskedést kedden. A pénzpiaci befektetők immár teljes mértékben beárazták, hogy az EKB kormányzótanácsa decemberben kamatcsökkentést hajt végre. Két héttel ezelőtt 60 százalékra tették ennek esélyét.

Ezt olvasta már?

Négy hónapja a legkevésbé gyengült az eurógazdság »

4IG 642 (2,23 ) AKKO Invest 463 (0,22 ) ALTEO 732 (-2,40 ) APPENINN 352 (-3,03 ) AutoWallis 83 (3,38 ) CIGPANNONIA 180 (-1,10 ) DELTA 97 (1,15 ) Gloster 2590 (12,61 ) MOL 1856 (-0,11 ) MTELEKOM 383 (-0,65 ) OPUS 258 (-1,34 ) OTP 11000 (2,23 ) OTT1 199 (0,30 ) PANNERGY 642 (3,55 ) RICHTER 6800 (0,07 ) TAKAREK 484 (-2,22 )