Tovább hevítheti a piacot a Fed

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az átlagbér januárban 13,8 százalékkal növekedett éves viszonylatban. Az átlagos havi kereset januárban bruttó 310.800 forintra nőtt. Az amerikai központi bank (Fed) 25 bázisponttal emelte a kamatokat

Kilengéseket produkált a forint

Az elmúlt napokban megtorpant a forint, megállt a két hete tartó erősödése. A 311 HUF/EUR árfolyam határ körüli értéken mérték, majd csütörtök délutánra a 311,8 HUF/EUR árfolyam szintig gyengült.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Az amerikai dollárral szemben kissé kilengett a forint a héten, jelentős mozgást kedden és szerdán figyeltünk meg. A forint - válaszul az EUR/USD alakulására - kezdetben a 254,5 HUF/USD árfolyam szintig gyengült, majd a Fed ülése után ismét visszatért, egészen a 252 HUF/USD árfolyam határhoz. Csütörtökön 252,9 HUF/USD árfolyamon jegyezték.

A Fed túlhevíti az amerikai gazdaságot?

A Fed Kormányzótanácsának szerdai ülése 0,25 százalékos kamatemelést hozott, így a fő hitelkamat a 1,5-1,75 százalékos sávba emelkedett. A piacok már várták ezt a lépést, így nem okozott különösebb meglepetést. A Fed egyúttal 2,1 százalékról 2,4 százalékra korrigálta az amerikai gazdaság növekedési kilátásait az idei évre vonatkozóan, másrészt azonban változatlanul hagyta az előrejelzést a kamatemelés terén. Ez a megközelítés azt jelzi, hogy a Fed megpróbálja még kicsit „túlhevíteni” az amerikai gazdaságot. A szerdai változást leszámítva a Fed továbbra is „csak” három, 25 bázispontos emeléssel számol az idén.

Bebizonyította Powell, hogy megérkezett a Fed(élzetre)

A márciusi ülés abból a szempontból is nagyon fontos volt, hogy az új elnök, Jerome Powell először vezette a megbeszélést, mióta átvette az elnöki posztot elődjétől, Janet Yellentől. A piacokra nézve kulcsfontosságú volt a sajtótájékoztató szelleme és a Powell által alkalmazott retorika.

Az elnök többé-kevésbé konzisztensen követte Yellen utolsó üléseken alkalmazott retorikáját, amikor is hangsúlyozta a kamatok további fokozatos emelését, és egyetértett a monetáris politika szigorításának jelenlegi kilátásaival.

„Az ülésről szóló jelentésből egyértelműen kiderül az, hogy az idén lehetőség nyílik további négy kamatemelés megvitatására a Kormányzótanács keretein belül.” - mondta az AKCENTA CZ szakértője.  

Ezt olvasta már?

Történelmi mélyponton a török líra »