Tovább szűkült a bankok mozgástere

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn "finomhangoló" devizaswap (kamatcsere) tendert tartott, a kereskedelmi bankoktól beérkezett 246 milliárd forint ajánlatból 150 milliárd forintot fogadott el - közölte az MNB kedden.

Az egy hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap tenderen a 325 millió euró (100 milliárd forint) felajánlott mennyiségre 796 millió euró (246 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok.

Az MNB 150 milliárd forint értékben kötött üzletet. Az egy hónapos lejáraton meghirdetett swap-tenderen 6 bank vett részt. A hétfői tender eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 550 milliárd forint.

Felidézték, az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket hoz létre.

A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - írták.

Olvastad már? Egységes volt Matolcsy csapata
A jegybank monetáris tanácsának februári kamatdöntő ülésén a 0,90 százalékos alapkamatszint tartása mellett minden tanácstag támogatta az egynapos hitelkamat, egynapos betéti kamat és az egyhetes hitelkamat tartását is - olvasható a monetáris tanács február 28-i üléséről az Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján megjelent rövidített jegyzőkönyvben.

Ezt olvasta már?

Tizenhárom milliós bírságott kapott a K&H »