Trump miatt már a Fed sem annyira érdekes

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Fed Nyíltpiaci Bizottságának holnapi ülését megelőzően a piac erősen megosztott: egyes vélemények szerint a Fed inkább egy galambjellegű kamatemelés mellett dönt, míg mások azt hangoztatják, hogy a jelenlegi helyzetben a Fed döntése nem lesz mérvadó a dollár kilátásai szempontjából, mivel a Trump elnöksége körüli bizonytalanság mindenre rányomja a bélyegét - tudtuk meg John J. Hardytól, a Saxo Bank elemzőjétől.

Nőhet a bizonytalanság

Valószínű, hogy az utóbbiaknak van igaza. Ha a kamatemelés mellett a Fed Nyíltpiaci Bizottsága döntéshozóinak a kamatpálya alakulására vonatkozó becslése (az úgynevezett dot plot előrejelzés) és Yellen sajtótájékoztatója galambjellegű lesz, az tovább erősíti a bizonytalanságot.

A héjajellegű kamatemelés az lenne, ha a Fed irányadó kamataira vonatkozó 2017-es „dot plot” előrejelzés és várakozás egyértelműen felfelé mozdulna el, még akkor is, ha a döntéshozók csak virágnyelven nyilatkoznának arról, hogy a közelmúlt makrogazdasági adatai, valamint az emelkedő energiaárak nyomán egyre nő az infláció erősödésének kockázata.

Melyik opcióval találkozunk?

A galamb- és a héjajellegű kamatemelés mellett létezik egy harmadik lehetőség, a „tanácstalan” kamatemelés. Ebben az esetben a dot plot előrejelzés csak kismértékű emelkedést vetítene előre, azonban az üzenet egyértelmű lenne: a Fed lehetőségeit arra, hogy felmérje a piacokat, nagyban korlátozza az a tény, hogy nincs rálátása az elkövetkező 12-24 hónap fiskális politikájára.

Így a Fed arra kényszerülhet, hogy teljes egészében eldobja a előrejelzéseinek szokásos rendszerét, és a továbbiakban minden esetben a külső tényezők változásának függvényében döntsenek. Valószínűleg valahol a héjajellegű és a „tanácstalan” között lesz a holnapi döntés, és az elnökválasztás óta fennálló bizonytalanság a piaci folyamatok megítélését illetően továbbra is megmarad.

Ezt olvasta már?

A font 34 éve legalacsonyabban a dollárral szemben »