Újra befektetésre ajánlott Magyarország

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást pénteken a Standard & Poor's, elsősorban a magyar gazdaság markánsan javuló költségvetési, külső fizetési és növekedési mutatóival indokolva a lépést.

Búcsú a bóvlitól

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának osztályzatát az eddigi "BB plusz/B" szintről "BBB mínusz/A-3"-ra emelte.

A "BBB mínusz" devizaadós-besorolás a befektetésre ajánlott kategória alapszintje. Az S&P pénteki döntése azt jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország ismét befektetésre ajánlott szuverén adós.

A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem, és egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings már májusban átsorolta a befektetési ajánlású osztályzati sávba a magyar államadósságot.

Markáns fejlődés

A nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett indoklásában kiemelte: a magyar folyómérleg-egyenleg 2009 óta nem zárt deficitesen, és Magyarország 2015-ben a hazai össztermék (GDP) 8 százalékának megfelelő mértékű külső hitelezői pozícióban volt.

A Standard & Poor's a felminősítés indokai között említette azt is, hogy várakozásai szerint a magas adótartalmú szektorokban érvényesülő belső kereslet mind nagyobb mértékben járul hozzá a gazdasági növekedéshez, és ennek kedvező hatásai lesznek az államháztartásra is.

Az S&P pénteki előrejelzése szerint a GDP-arányos államháztartási hiány az idén 1,8 százalékra csökken a tavalyi 2 százalékról.

A cég közölte azt is, hogy éves átlagban 2,5 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban a 2016-2019 közötti időszakban az eddigi prognózisában szereplő 2,0 százalék helyett.

Meglepetés a javából

Meglepetésnek és nagy előrelépésnek nevezték makrogazdasági elemzők, hogy a befektetési ajánlású kategóriába emelte a magyar államadós-besorolást pénteken a Standard & Poor's, szerintük a Moody's novemberi felminősítése is biztosra vehető.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője azt mondta, nagy meglepetést okozott a hír, mert senki nem számított a felminősítésre. A legtöbb amit vártak, hogy a semleges kilátást pozitívra változtatják - tette hozzá.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint is meglepetést okozott a hitelminősítő döntése, aminek semmilyen piaci vagy elemzői várakozásban nem volt előjele.

A Moody's novemberi felminősítése gyakorlatilag "zsebben van" - vélekedett.

Ezt olvasta már?

Mindenkori csúcsáról húzódott vissza az OTP »