Veszteséges zárást veszteséges nyitás követ

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Indexcsökkenésre lehet számítani csütörtökön az európai tőzsdék nyitásakor. A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a londoni tőzsde indexe 0,5 százalékos, a frankfurti 0,4 százalékos, a párizsi 0,6 százalékos, a milánói 0,04 százalékos csökkenéssel kezdheti a csütörtöki kereskedést.

Az európai tőzsdeindexek nagy veszteséggel fejezték be a szerdai kereskedést. Az IMF világgazdasági prognózisának keddi publikálása óta világszerte növekedési aggodalmak terhelik a tőzsdei befektetőket. Az IMF a globális GDP mintegy 3 százalékos csökkenésére számít az idén, holott januárban még 3,3 százalékos növekedést jelzett előre. A nagyobb európai nemzetgazdaságok 5-6 százalékos GDP-csökkenésre számíthatnak az idén. A szerdai árfolyamcsökkenéshez hozzájárult az olajár nagy esése is, amit szintén a világgazdasági recesszióval, így a csökkenő kereslettel kapcsolatos aggodalmak váltottak ki.

Annak ellenére is, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők csaknem napi 10 millió hordós termeléscsökkentésben állapodtak meg. A szerdai kereskedés nagy vesztesei így az olajipari vállalatok részvényei voltak, az ágazati index 6 százalékkal esett. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 3,17 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 3,25 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 3,75 százalékkal végzett alacsonyabban. Londonban 3,40 százalékkal gyengült az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 3,90 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 3,76 százalékkal csökkent.

Milánóban 4,78 százalékos indexcsökkenéssel zárta a szerdai kereskedést a tőzsde, a madridi pedig 3,79 százalékossal. Veszteséggel fejezték be a szerdai kereskedést az amerikai tőzsdék is, és csökkenő indexekkel indították el a csütörtöki kereskedési napot az ázsiai piacok. Az európai piaci kezdés előtt két órával Tokióban másfél százalékos veszteségben állt a tőzsdeindex, Sanghajban 0,4 százalékos, Hongkongban 0,6 százalékos, Tajpejben 0,3 százalékos, Szöulban pedig 0,1 százalékos veszteséget mutatott a tőzsdeindex.

Csütörtökön az olajárak már felfelé korrigálták szerdai nagy esésüket. A Brent tíz százalékkal, a WTI közel hat százalékkal esett szerdán. A csütörtöki európai piaci nyitás előtt két órával a Brent 1,30 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 28,05 dolláron, a WTI ára pedig 0,55 százalékkal emelkedett 19,98 dollárra. A WTI ára 19,20 dolláron szerdán 18 éves mélypontot érintett. A Brent az év eleje óta 57 százalékkal, a WTI ára 67 százalékkal csökkent a keresletnek a világgazdasági visszaeséssel járó csökkenése miatt. Az eurót 0,29 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0875 dolláron, az arany spot ára 0,02 százalékkal csökkent unciánként 1715,01 dollárra.

Ezt olvasta már?

Remek napot futott Európa »