Yellen szavai adhatnak iránymutatást

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Megkezdődött az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kétnapos ülése. A kamatdöntést szerdán este nyolckor ismertetik.

Elemzők körében gyakorlatilag teljes az egyetértés, hogy a Fed ezúttal sem emel kamatot. A szerdai kamatdöntés ismertetése után beszél majd Janet Yellen Fed-elnök, akinek a szavaiból esetleg következtetni lehet majd a legközelebbi kamatemelés időpontjára.

Piaci várakozások szerint a Fed decemberben emel legközelebb kamatot. A Reuters által megkérdezett több mint száz szakértő 70 százalékos esélyt lát a decemberi kamatemelésre.

A Fed 2006 után tavaly decemberben emelt először kamatot, az irányadó ráta 0,0-0,25 százalékos sávját 25 bázisponttal 0,25-0,50 százalékra változtatta. A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) 2008 decembere óta tartotta gazdaságösztönző céllal zéró-közeli szinten az irányadó kamatot.

Tavaly decemberben még azt jelezte a Fed, hogy 2016-ban négy alkalommal emel kamatot. Hivatalosan ezt az előrejelzését azóta két idei, és három jövő évi kamatemelésre változtatta a globális gazdasági növekedés lassulása, a nemzetközi pénzpiacok szélsőséges kilengései, valamint az alacsony amerikai infláció miatt.