Zártkörben licitálhatnak a jegybankárok

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Hétvégén a Sziklás-hegységben döntenek a világ sorsáról.

Hétvégén ismét a jegybanki kommentárokra figyelnek a piaci szereplők. Most tartják a Fed hagyományos, háromnapos szimpóziumát Jackson Hole-ban.

Irány a büfé!

Bár az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, egyik „házi újságírója”, azt találta mondani egyszer, hogy a büfében zajlanak a legfontosabb szakmai viták, kár lenne lebecsülni a jegybankárok nyár végi zárt körű klubjának jelentőségét. Különösen, hogy az elmúlt években többször is megtörtént, épp a Sziklás-hegységben található üdülőhelyen jelentették be a soron követő válságkezelő intézkedéseket.

Janet adós maradhat

Jelentősen átalakult a nyár végi konferencia szerepe - mondta Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője. Hozzátéve: amíg Ben Bernanke előszeretettel használta ki a fórum lehetőségeit, afféle plusz kamatdöntő ülésnek tekintve azt, s többször is a Sziklás-hegységben hirdette meg az újabb mennyiségi lazítást.

Addig Janet Yellen Fed-elnök egyszer ki is hagyta a konferenciát. Igaz, most ott lesz, fel is szólal, ám a várakozások szerint inkább technikai, elméleti fejtegetésre számíthatunk. Valószínűleg adós marad az egyértelmű bejelentéssel, tápot adva a további találgatásokra a Fed kamatpolitikáját illetően.

Egymásnak is ellentmondanak

Sokkal érdekesebb lehet ezúttal, hogy mit mondanak a vendégek, különösen a japán és az európai jegybankárok. Annál is inkább, mert Tokióban egyre nagyobb az esélye a szeptemberi lazításnak. A Fed épp azért van csapdahelyzetben, mert ha a japán jegybank és az EKB is lazít, akkor egy szeptemberi amerikai kamatemelés dupla szigorításként hatna. És akkor még nem számoltunk a Brexit szavazás kármentesítését végző BoE lépéseivel.

Ennek fényében az amerikai jegybankárok Jackson Hole-ban is folytathatják az egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat, amelyekkel a piacokat próbálják kordában tartani. Elkerülve a szeptemberi kamatdöntés előre árazását.

Ki, mire, mikor?

A korábban megszokott monetáris tűzijáték tehát elmaradhat Jackson Hole-ben. Mégis fontos a találkozó, mert lehetőséget nyújt a világ jegybankárainak egyfajta zártkörű licitre. Ki, mire, mikor és mit lépne? Ami annál is fontosabb, mert miközben a világ egyik felén még árasztják a piacokat, az Egyesült Államokban már a válságkezelés mocsarának lecsapolásához készülnek.