-->

Zuhantak a portugál és az olasz kötvényhozamok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Rekordmélységbe süllyedtek a portugál és olasz államkötvények hozamai pénteken, miután a piacok egy vállrándítással elintézték, hogy az Európai Központi Bank nem döntött cselekvésről decemberi ülésén.

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsának csütörtöki kamatdöntő ülése után Mario Draghi, az EKB elnöke kijelentette, hogy a bank elkötelezte magát az euróövezeti gazdaságok támogatása mellett, további likviditásbővítő intézkedéseket is bevethet "a megfelelő időben", így működésbe lehet hozni a bankóprést eszközvásárlás, akár államkötvények vásárlása céljából. A valódi mennyiségi enyhítésben reménykedő piacok azonban már részleteket, menetrendet szerettek volna hallani.

Megrázták magukat

Kereskedők szerint a befektetők péntekre túltették magukat a csalódottságukon, és ismét az államkötvények vásárlásával járó teljes mennyiségi enyhítés valószínűségére összpontosíttak. Az EKB erről a jövő év elején dönt.

Pénteken meglepően erős foglalkoztatottsági adatok érkeztek az Egyesült Államokból, ami viszont felveti annak a lehetőségét, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elkezdi a kamatok emelését a jövő év első felében. Ez a kilátás sem hűtötte le igazán a kedélyeket.

A tízéves olasz államkötvények hozama 1,95 százalékra, a portugálé 2,76 százalékra süllyedt, egy nap alatt 5-7 bázisponttal csökkentek a hozamok a csütörtöki emelkedés után.

"Nem is hiszem, hogy a tegnapi emelkedés a teljes mennyiségi enyhítés valószínűségének átárazása volt. Egyesek egyszerűen profitot realizáltak. Draghi nem mondott semmi olyat, amit az enyhítési elvárásoktól való elijesztésként lehetne értelmezni" - jelentette ki Marius Daheim, a Bayersiche Landesbank vezető elemzője.

Német bírálat

Jens Weidmann, a német központi bank elnöke viszont pénteken ismét arra figyelmeztette az EKB-t, hogy az olcsó pénz politikája, amelyet a Fed és a japán jegybank követ, nem járna ugyanazzal a hatással, és ezért nem ültethető át egy az egyben Európába. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is azt hangsúlyozta, hogy véleménye szerint "az expanzív monetáris és költségvetési politika nem a megoldás, hanem a gazdasági bajok oka".

Vannak piaci elemzők, akik a német állásponttal értenek egyet.

"Úgy gondolom, hogy alábecsüljük a jelenlegi intézkedés hatását és túlértékeljük a teljes mennyiségi enyhítés szükségességét és hasznosságát" - fogalmazott Vincent Juvyns, a JP Morgan Asset Management alapkezelő elemzője.

Sokan azonban továbbra is bíznak abban, hogy az EKB mindent megtesz a renyhe növekedés fellendítésére és a defláció veszélyének elhárítására.