Nyomás alá kerülnek az arany longok?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az április 18-cal záruló egyhetes időszakról kiadott COT-riport szerint (ez a riport tartalmazza a hedge fund-ok és vagyonkezelők spekulatív pozícióit) az amerikai elnökválasztás óta a legnagyobb net-long pozíciók gyűltek fel aranyban. Ez tesztelte a 2011 óta tartó csökkenő trendet - ez az elmúlt évben ötször is megtörtént, és mindannyiszor sikertelenül. A francia választás első fordulójának eredménye ismeretében ez a long állomány minden bizonnyal eladási nyomásnak lesz kitéve - áll Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci stratégájának elemzésében.

Az arany/ezüst ráta új magasságokik jutott a múlt hét péntekjén, mivel az aranyat jobban felhajtotta a politikai kockázat miatti biztonságra törekvés. A gyengébb dollár és a geopolitikai kockázatok eddig valamennyire ellensúlyozták az aranyra nehezedő eladási nyomást.

A COT-riportban vizsgált alapok az április 18-cal záruló egyhetes időszakban is megtartották a dollárral szembeni kitettségüket, de több devizánál is változást hoztak a különböző események. A francia választások előtt esett az euró, az angol fontot vették az előrehozott választások hírére, míg a jen a geopolitikai kockázatokból profitált.

A legutóbbi COT-riport vizsgált időszakában (április 12-18) így már harmadik hete folytatódott az euró eladása és a jen vásárlása. Érdekes, hogy a GBP esetében úgy csökkent a nettó short állomány, hogy mind a long, mind pedig a short állomány nőtt.

Továbbra is megmaradt a hedge fundok árupiaci kitettsége. Vették az energiahordozókat és a fémeket, különösen a WTI olajat, a fölgázt és az aranyat. A WTI olaj vétele már harmadik hete tartott, és ezt az időszakot a múlt szerdai, az Egyesült Államok olajtartalékairól szóló jelentés nyomán kialakult eladási hullám zárta le.

Jelentősen, 46 százalékkal csökkentek a WTI short pozíciók a március 28-i lokális csúcs óta, és ez – figyelembe véve a múlt hét második felében látott áresést – növeli az esélyét egy újabb eladási hullámnak.

Ezt olvasta már?

Szépen libikókázott a forint »