Vigyázni a pénzekre, egyre jobban szorít az olasz csizma

| forrás:
Action Heller C.
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Egyre nyilvánvalóbbak azok a jelek, amelyek arra utalnak, hogy nyomás nehezedik az olasz kötvénypiacra, mégis sokan tartják szinten a kötvénybefektetéseiket. Talán abban bíznak, hogy megoldódnak a gondok, mint ahogy az az elmúlt években mindannyiszor megtörtént.

De most más a helyzet, mert jóllehet a központi bankoknak még továbbra is nagy a szerepük, de az intézkedéseik már nem lennének elégségesek sem a kötvények, sem a részvények felértékeléséhez. És azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az elmúlt hétvégén lezajlott Olaszországban a helyhatósági választások második fordulója, amelyben megerősödtek az euroszkeptikus erők, így számítani lehet arra, hogy a 2019-es költségvetés tárgyalásakor ezek a pártok nem igazán fogják erőltetni az államadósság csökkentését – és erre a hitelminősítők negatívan reagálhatnak.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A 2019-es költségvetés elfogadása októberben esedékes, és az addig hátralévő időben a rövid lejáratú olasz adósságok körében megnőhet a volatilitás. Emlékezhetünk arra, hogy a 2011/2012-es adósságválság idején a 2 éves olasz papírok hozama lényegesen erősebben megugrott, mint a 10 éves papíroké, és okunk van feltételezni, hogy ugyanez fog történni most is, ha a befektetők érzékelni fogják az adósságszolgálattal kapcsolatos kockázatokat.

Az aggodalom másik forrása az alárendelt (nem, vagy részben biztosított) hiteleszközök nagy állománya az olasz bankoknál. Az állami tulajdonú Monte dei Paschi di Siena (MPS) bank különösen erősen ki van téve a populista kormány intézkedéseinek, és ez a bank által kibocsátott papírok hozamain már is érezhető. Pozitív fejlemény viszont, hogy az MPS-ért bejelentkezett a Crédit Agricole, és nem kizárt, hogy a felszabaduló források reményében az olasz kormány hajlandó lesz értékesíteni az MPS-ben lévő részvényeit.

Pozitívabb képünk van a nagyobb olasz bankokról, így az Unicreditről és a Sanpaolo-ról is, mivel megfelelően diverzifikált nemzetközi portfólióval rendelkeznek, és bár nagy az olasz piac felé való kitettségük, de annak aránya kezelhető. Mindkét bank papírjainak figyelemre méltó hozamai vannak, de talán még jobb beszállási alkalmak adódnak, ahogy közeleg a 2019-es költségvetés jóváhagyása, és a kamatfelárakat kiszélesítik az adósságról szóló viták.

És végül az unió perifériájára tett várható hatásról is szóljunk pár szót: egy esetlegesen megnövekvő volatilitás valószínűleg megnövelné a görög és a spanyol kamatfelárakat is, míg a portugál adósság esetében nagyobb ellenállóképességre számítunk – Portugália eddig is jól tűrte az Olaszországból érkező, olykor nyugtalanító híreket.

(A fotó https: Greg Groesch illusztrációja)

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

OTP-kötvényeket vásárol az EBRD »