Aggódik Draghi az ingadozás miatt

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Európai Központi Bank (EKB) szerint az euró felértékelődése és az árfolyam volatilitása gondot jelent a középtávú árstabilitás szempontjából, ezért figyelemmel kell követni - mondta csütörtökön Mario Draghi.

Kell a stimulus

Az EKB elnöke a bank igazgató tanácsának kamatdöntő ülése után kijelentette: továbbra is szükség van a monetáris stimulusra, mert az infláció visszafogott és középtávon is csak fokozatosan emelkedik. Korábban voltak olyan vélemények, hogy az eurózóna vártnál erőteljesebb növekedése arra készteti az EKB-t, hogy szeptemberben hagyjon fel a kötvényvásárlási programmal, engedve néhány központi bank, így elsősorban a Bundesbank sürgetésének.

Draghi ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy a robusztus gazdasági növekedés ellenére korai lenne örömünnepet ülni, mert az inflációs nyomás nem fokozódik. A piac úgy értékelte, hogy Draghi utalt ugyan az euró erősödésének veszélyeire, de szavai nem minősíthetők verbális intervenciónak az árfolyam leszorítása érdekében. Az euró így tovább erősödött, a közös valutát 1,2511 dolláron jegyezték.

A következő a dilemma

Az euró felértékelődése fejtörést okoz a jegybanknak, mert megdrágítja az euróövezeti országok exportját, ugyanakkor leszorítja az importárakat, még inkább megnehezítve, hogy az áremelkedés üteme közelítsen az EKB két százalékhoz közeli inflációs céljához.

Az EKB kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamaton, és bejelentette, hogy a havi 30 milliárd eurós eszközvásárlási program szeptember végéig folytatódik, és szükség esetén időben és méretében kiterjeszthető.

Az EKB 2015 márciusában kezdte meg a kötvényvásárlási programot, hogy pénzbőséget teremtve ösztönözze a gazdaságot, és attól tartva, hogy krónikussá válik az alacsony vagy negatív infláció.

Fogynak a kötvények

A programot azonban előbb utóbb be kell fejezni, mert elfogynak a megvásárolható kötvények, de azért is, mert az ultralaza monetáris politikának az EKB igazgatóságán belül is van ellenzéke.

Különösen német részről hangsúlyozzák, hogy az ingyen pénz lehetővé teszi a szükséges reformok késleltetését, kiiktatja a rendszerből a saját erőfeszítésre támaszkodó öngyógyulás lehetőségét. Az EKB így egyfajta stabilitást teremt ugyan, de a versenyképességet károsító módon.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Technikai elemzések

Elmondható, hogy az amerikai piac megrekedt ismét, a DOW 30 nem tud...

Nem zárt vissza a szerdán átlépett akadálya alá a hazai index.

Az 5300 forintos szinten tartja magát a gyógyszergyártó árfolyamánál.

Mérsékelt gyengüléssel zárult a bankpapír csütörtöki kereskedése.

Nem talált magára csütörtökön sem a távközlési vállalat árfolyama.

A 3000-es lélektani szint alól érkező kitörés után torpant meg az...

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Mire vár még a dollár? »