Az EKB-nál inkább hallgatnak

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Számos gazdasági adat kötötte le a befektetők figyelmét a héten, akiknek az amerikai piaci korrekciókkal is meg kellett birkózniuk.

Hosszú távon jól áll az ipar

A júniusi euró zónás ipari termelés, a márciusi 2011 szeptembere óta nem látott májusi bővülést (+4,0%) követően csalódást okozva csupán 2,6 százalékkal bővült. Számítani lehetett ilyen kimagasló megelőző adat után némi korrekcióra, de a 0,6 százalékos havi visszaesés meglepte a piacot. A csökkenés mögött a 0,6 százalékpontot elvonó 1,9 százalékkal zsugorodó tőkejavak kitermelése áll.

Ennek ellenére a hosszú távú trendek egészséges fejlődést mutatnak. A háromhavi átlag éves változása, ami segít kisimítani a volatilis adatot 2,7 százalékkal bővült, amire 2011 óta nem volt példa. A növekedés oroszlánrésze (1,1 százalékpont) Németországnak köszönhető, ami Olaszország (0,5 százalékpont) és Franciaország (0,3 százalékpont) követ Spanyolország (0,2 százalékpont) előtt. A második negyedévi összesített ipari termelés 1,2 százalékkal haladta meg az első negyedévit.

GDP és infláció

Ez a felülteljesítés 0,2 százalékponttal járult hozzá a várakozásokat meghaladó GDP adathoz. Az euró zóna gazdasági termelése éves szinten 2011 első negyedéve óta nem látott 2,2 százalékkal erősödött. Az uniós országok többségében javult a helyzet az első negyedévhez képest. A 0,6 százalékos negyedéves euró zónás bővülést a folytatódó német emelkedés mellett a közel két éve nem látott spanyol szárnyalás fűtötte.

Franciaországot az export és a beruházások segítették 2011 óta nem látott legerősebb és leghosszabb időtartamú erősödéséhez. Hollandia 2007 óta nem nőtt ilyen nagymértékben (1,5 százalék negyedév/negyedév), míg Olaszország továbbra is lemaradó, de 2010 után újra 1 százalékot meghaladó éves növekedésről lehet majd (valószínűleg) beszélni.

A folyamatosan csökkenő munkanélküliség és az évtizedes csúcson lévő üzleti és fogyasztói bizalom ellenére az inflációs környezet továbbra is nyomott. A júliusi végső euró zónás maginflációs mutató (1,2%) 2013 első negyedévében volt utoljára magasabb. A részleteket vizsgálva a második hónapja 1,6 százalékkal dráguló szolgáltatási árak és az energiaárak (+2,2%) megugrása kiemelendő. Ezek stabil, sőt növekvő belső keresletre utalnak, ami megalapozza a harmadik negyedév várhatóan szintén erős mivoltát. Emellett az átfogó infláció (1,3%) tavaly december óta nem látott mélységben található.

Merre tovább EKB?

A végleges inflációs adatok mellett azonban csütörtökön sokkal fontosabb volt az EKB júliusi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve. Úgy tűnik, a jegybank nagyobb teret szeretne magának hagyni a monetáris politika alakításához mindkét irányban, azaz a kevésbé konkrét és nem előre meghatározott (Fed szokással ellentétes) program feltételek felé kacsint. Ilyen alacsony inflációs környezetben ez egyáltalán nem meglepő.

Egyre valószínűbb a kivárásra és gazdasági adatok alakulására való hagyatkozás, így akár a korábbi gyakorlattal ellentétben nem is határozná meg előre a mennyiségi vásárlás időbeliségét. A tanácstagok továbbra is aggódnak a piac által félreértett közlések negatív hatásától, így várhatóan sokkal kevesebben, sokkal szűkszavúbban fogják a monetáris politikai fejleményeket kommentálni.

Az euró erőssége is fejfájást kezd okozni nekik, pláne, ha 1,2 felé indulna el újra az árfolyam, ami már komolyabb veszteségekkel járna az exportőröknek, akik júniusban a valaha volt nyolcadik (22,3 milliárd euró) legnagyobb külkereskedelmi többletet érték el, ami csupán 11 százaléknyira található a rekord 24,9 milliárd euró szinttől.

Jackson Hole lesz a nagy szám jövő héten

A jövő hét gazdasági adatokban nem bővelkedik majd, így a befektetők az euróra, Amerikára és a hétvégi Jackson Hole találkozóra figyelhetnek. Az utóbbi Kansas Fed által szervezett nyár végi jegybankári találkozó esetében egyre kétségesebb, hogy Draghi a nyilvánosság elé tárná jövő évi mennyiségi lazítási terveit. Sőt egyes vélemények szerint nem is szeptember 7-én, hanem majd csak október 26-án teszi közzé az új monetáris keretprogramot.

A kifejezetten volatilisnek ígérkező szeptember – német választások, Fed mérlegfőösszeg zsugorítás, amerikai adósságplafon, stb. – miatt lehet értelme a kivárásnak. Pláne, hogy addig több például inflációs adat fut majd be, ami megkönnyíti a megfelelő válaszlépés kialakítását.

Az euró a jegyzőkönyv közzétételére július vége óta nem látott szintekig gyengült, de az 1,17-es szint továbbra is erőteljes támaszként funkciónál. A technikai mutatók megosztott képet mutatnak, de a 13nmá (1,178) és a 1,183 már komoly ellenállás képeznek az emelkedés előtt és a csökkenő csúcsok sorozata is inkább euró gyengülés felé tereli az árfolyamot.

Csak előzetesek

A jövő héten voltaképpen csak előzetes augusztusi konjunktúra mutatókat kapunk, amelyek euró zónára csökkenést prognosztizálnak. A feldolgozóipari adatot március óta nem látott alacsony szintre várják, míg a szolgáltatóipari esetében második hónapja stagnálás a cél.

A feldolgozóipari uniós szintű visszaesésére a német piac február óta nem látott alacsony (várt) adata adhat magyarázatot. Ugyanakkora a szolgáltatóiparban még némi javulás is elképzelhető az unió legnagyobb gazdaságában. Előzetes adatokról lévén szó piac befolyásoló hatásuk korlátozott, de a némely esetben már harmadik hónapja csökkenő mutatók nem kedveznek a 3Q-beli fenntartható bővülésnek. 

ARC

Rubens Menin, a brazíliai MRV Engenharia e Participações S.A (MRV) alapító...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Egy új műholdnak köszönhetően hamarosan minden eddiginél gyorsabb lesz a...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

35 milliárd vont (31,51 millió dollárt) loptak el.

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

ÜZLET

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

Ezt olvasta már?

Ha csökken az érdeklődés, lanyhul a kedv »