Az elemzői várakozásoknak megfelelően minősített a Fitch

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 4 perc

Megerősítette Magyarország devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű államadósságának BBB mínusz szintű, befektetési ajánlású besorolását pénteken a Fitch Ratings. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette azt is, hogy a magyar szuverén osztályzatra változatlanul érvényes a felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátás.

Erős jelzőszámok

Az osztályzati megerősítéshez fűzött elemzésében a Fitch kiemelte: a magyar államadós-besorolás azt tükrözi, hogy a magyar gazdaság strukturális jelzőszámai erőteljesek a cég által a BBB minősítési kategóriában nyilvántartott többi szuverén adós mediánértékeivel összevetve.

A hitelminősítő szerint az osztályzat figyelembe veszi a viszonylag magas köz- és nettó külső adósságrátát, a szakpolitikai döntéshozatal nagyobb fokú kiszámíthatatlanságát és a makrogazdasági volatilitást is.

A Fitch Ratings hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a magyar besorolás pozitív kilátása az e tényezőkben tapasztalható javulási folyamatot jelzi.

4 százalék körüli GPD-t várnak

A cég közölte: a magyar hazai össztermék (GDP) tavalyi 4,2 százalékos bővülése után az idén is 4 százalék körüli növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban. Ez az ütem a Fitch londoni elemzői szerint a folytatódó erőteljes ciklikus fellendülést tükrözi.

Magyarországon "hagyománya van az unortodox szakpolitikai döntéseknek" és a BBB kategóriás szuverén adósok mediánértékénél magasabb fokú gazdasági volatilitásnak. A növekedési potenciált emellett a kedvezőtlen demográfiai folyamatok, a munkaerőhiány, valamint az EU-folyósítások 2020 után várható csökkenése is korlátozza - vélekednek az osztályzati megerősítéshez fűzött helyzetértékelésükben a Fitch Ratings elemzői.

A cég felidézi, hogy a tavalyi egész éves átlagos infláció 2,4 százalékra gyorsult a 2016-ban mért 0,4 százalékról, de az elemzés hangsúlyozza, hogy a tavalyi ütem is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos központi célszintje alatt volt, és a magyar hatóságok mindaddig az ösztönző monetáris politika fenntartására számítanak, amíg az euróövezeti jegybank (EKB) monetáris politikája is laza marad.

Egyensúlytalanságok a magyar gazdaságban

A Fitch Ratings szerint bizonyos fokú egyensúlytalanságok megjelenhetnek a magyar gazdaságban annak nyomán, hogy a kibocsátási rés pozitívvá válik, tekintettel arra is, hogy a reálbérek erőteljes növekedése miatt emelkedik az egységnyi termékértékre jutó munkaköltség, és az ingatlanárak is újból növekedésnek indultak.

A Fitch elemzői ugyanakkor azzal számolnak, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme az idei év után lassulni kezd, mivel szigorodhat a monetáris és a költségvetési politika, és lassulhat az EU-folyósítások beáramlása.

A hitelminősítő megállapítja, hogy a magyar közfinanszírozási rendszer javult az elmúlt években. Az ESA 2010-es bázison számolt tavalyi államháztartási hiánya a hazai össztermék 2 százalékára becsülhető, vagyis a 3 százalékos maastrichti tűréshatár alatt maradt.

A Fitch Ratings várakozása szerint a belátható előrejelzési távlatban a magyar hatóságok változatlanul tartják magukat e költségvetési szabályhoz a potenciális további adócsökkentések ellenére.

Így állunk államadóssággal

A hitelminősítő kiemeli, hogy tavaly is folytatódott az államadósság-ráta csökkenése, de az év végén mért 71,7 százalékos GDP-arányos szint még mindig meghaladja a cég által a BBB besorolási kategóriában nyilvántartott szuverén adósok mediánértékét, amely 40,7 százalék.

A Fitch Ratings hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy az államadósság tulajdonosi és fizetőeszköz-struktúrája jelentősen javult az utóbbi években, és a hasonló adottságú gazdaságokkal összehasonlítva kedvező képet mutat, az államadósság kamatterhe pedig jórészt megegyezik a BBB szuverén osztályzati sáv mediánértékével.

A 2010 óta tartós folyómérleg-többletek érdemben mérsékelték a nettó külső adósságot, amely korábban hagyományosan a magyar szuverén hitelképesség egyik gyengesége volt - áll a Fitch pénteki elemzésében.

A cég közölte: várakozása szerint a továbbra is tartós - bár valószínűleg szűkülő - folyómérleg-többletek a belátható előrejelzési távlatban lefelé ívelő pályán tartják a nettó külső adósságrátát.

Megerősödött a bankszektor

A Fitch Ratings elemzése szerint a magyar bankszektor is erősödött az elmúlt két évben, a korábbról örökölt nem teljesítő kinnlevőségeket nagyrészt sikerült felszámolni, a bankrendszer nyereségtermelő kapacitása jelentősen javult, a likviditási és tőkeellátottsági mérőszámok szilárdak, a kedvező makrogazdasági környezet jót tesz a banki eszközminőségnek. A Fitch véleménye szerint mérséklődött a káros szakpolitikai beavatkozások kockázata is, és ez szintén alátámasztja a bankszektor stabilitását.

A külföldi tulajdonú banki eszközállomány magas szintje és az állami tulajdonú bankok alacsony aránya csökkenti annak a kockázatát is, hogy az állami pénzügyi mérleget a jövőbeni kedvezőtlen eseményekből eredő kötelezettségek terhelik meg - áll a hitelminősítő elemzésében.

A fejlettség és az üzleti tevékenységet övező környezet jelzőszámai Magyarországon jobbak a többi BBB kategóriás államadós mediánszintjénél, jelezve, hogy a sáv mediánjánál magasabb a gazdasági fejlettség és nagyobb fokú az integrálódás Nyugat-Európához. A kormányzati jelzőszámok szintén meghaladják a hasonló adottságú társgazdaságok értékét, bár a BBB mediánhoz mért előny fokozatosan csökken.

A Fitch várakozása szerint a politika és a gazdaságpolitika az áprilisi választások után is valószínűsíthetően stabil marad.

Ezt várták

Megfelelt az elemzői várakozásoknak, hogy az egyik legnagyobb hitelminősítő, a Fitch Ratings pénteken nem módosította Magyarország államadós-besorolását.

Az elemzők úgy vélik, a döntés oka az, hogy a hitelminősítő kivár, amíg kiderül, milyen lesz a választások után a gazdaságpolitika.

A Fitch-nél az ország besorolása a befektetésre ajánlott kategóriába tartozó BBB mínusz osztályzat, felminősítést valószínűsítő pozitív kilátással. A hitelminősítő 2018-ra szóló vizsgálati menetrendjében ez volt a magyar szuverén osztályzat első elbírálása, a következőt augusztus 31-re jelezték.

A választások előtt mindenki óvatosabb

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője kiemelte: az országgyűlési választások előtt egy hitelminősítő sem lép szívesen, ezért sem számítottak változásra.

A választások eredménye önmagában nem igazán befolyásolja a minősítést, mivel az gazdasági faktorokon alapul, mégis szokásos ilyenkor a kivárás, hogy megtudják, a választások után az új kormány összetétele és megkezdett munkája jelent-e gazdasági irányváltást - tette hozzá a vezető elemző.

Kiemelte: a Fitch különösen olyan gazdaságpolitikai változásokra lenne érzékeny, amelyek a külső finanszírozást, az adósságállomány leépítését rontanák vagy a költségvetési hiányt növelnék. Jelenleg erre nem számít a vezető elemző, hisz éppen a héten Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter - más célok mellett - a Fitch által is említett területekre helyezte a hangsúlyt.

Kiss Mónika emlékeztetett: Varga Mihály kiemelte, hogy az országnak az uniós átlagot meghaladó gazdasági bővülést kell elérnie 2018-2022 között, emellett a kormány azt tervezi, hogy pénzforgalmi szemléletben 2020-ra deficit nélküli költségvetést nyújt be a parlamentnek, illetve 2022-re a GDP-hez mérten az államadósságnak 60 százalék alatti szintre kell süllyednie.

Ha a felvázolt gazdaságpolitikai irány változatlan marad, akkor egy éven belül várható a felminősítés - közölte Kiss Mónika.

Kedvező gazdasági folyamatok

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője úgy vélte: a gazdasági folyamatok kedvezőek és megerősítik a hitelminősítéshez tavaly novemberben rendelt pozitív kilátásokat.

Az azóta eltelt nem egészen fél év viszont túl rövid idő ahhoz, hogy a hitelminősítő ismét új értékelést adjon ki - mondta.

Amennyiben a választásokat követően is fennmarad a növekedésösztönző és kockázatokat mérséklő gazdaságpolitika, akkor reális esély van arra, hogy 6-12 hónap távlatában a Fitch javítani fog Magyarország adósság-besorolásán - mondta Török Zoltán.

Az elmúlt időszakban folytatódott a magyar gazdaság pénzügyi sérülékenységének mérséklődése - mondta az elemző, hangsúlyozva, hogy az államadósság finanszírozásában csökkent a külföldiek szerepe, meghatározóvá váltak a belföldi befektetők. Az államadósság GDP arányos mutatója lassan csökkenő pályán van, bár továbbra is magas a hasonló fejlettségű országokhoz képest.

A Raiffeisen Bank vezető elemzője rámutatott: az ország gazdasági növekedése a régió átlagába simult az elmúlt években.

Kivárnak a jobb osztályzattal

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint várható volt a korábbi minősítés fenntartása.

"A Fitch döntése arra utal, hogy kivárnak a jobb osztályzattal. Megvárják, hogy a választások után a kormány milyen gazdaságpolitikai lépéseket tervez, majd ezek ismeretében döntenek az esetleges jobb osztályzatról" - fogalmazott a vezető elemző.

A szakember hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország a régión belül a gyengébb osztályzatokkal rendelkező országok közé tartozik, Csehország, Lengyelország és Szlovákia besorolása ugyanis a három nagy hitelminősítőnél (Fitch Ratings, Moody's, Standard&Poor's) több szinttel haladja meg a magyart.

ARC

Markus Villig, napjaink egyik leggyorsabban növekvő...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Egy új műholdnak köszönhetően hamarosan minden eddiginél gyorsabb lesz a...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

35 milliárd vont (31,51 millió dollárt) loptak el.

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

ÜZLET

50 négyzetméteres lakásért: 113 havi, azaz közel 10 évi fizetésre van szükség.

Ezt olvasta már?

Továbbra is 60 ezer ember hiányzik az építőiparból »

4IG 3580 (2,29 ) ALTEO 695 (2,21 ) ALTERA 790 (-0,63 ) APPENINN 599 (-0,99 ) BIF 1900 (-0,52 ) CIGPANNONIA 416 (-1,89 ) CSEPEL 940 (-2,89 ) EHEP 1950 (-6,25 ) ELMU 27000 (-0,74 ) EMASZ 25000 (-1,57 ) ENEFI 198 (3,12 ) ESTMEDIA 127 (4,96 ) FUTURAQUA 56 (2,55 ) GSPARK 3420 (0,59 ) KONZUM 3160 (-0,94 ) MASTERPLAST 635 (0,79 ) MTELEKOM 407 (-1,81 ) NORDTELEKOM 43 (-1,38 ) NUTEX 41 (2,50 ) OPUS 697 (-0,85 ) ORMESTER 1800 (2,86 ) OTP 9955 (1,07 ) OTT1 282 (-1,40 ) PANNERGY 680 (-0,87 ) RABA 1370 (0,37 ) RICHTER 5075 (-2,68 ) SET Group 250 (-1,19 ) WABERERS 3440 (0,58 ) ZWACK 17600 (0,57 )