Belép a virtuális erőművek piacára a Veolia

| forrás:
Goodwill Communications Kft.
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Saját virtuális erőművi portfólió létrehozásába kezdett a Veolia Energia Magyarország Zrt., amelyhez első lépésben 51 százalékos tulajdonrészt vásárolt a CHP Erőmű Kft.-ben. A társaság már most is három gázmotoros kiserőművet fog össze egyetlen szabályozó egységbe együttesen közel 30 megawatt villamos energia termelő kapacitással, a Veolia Energia Magyarország Zrt. pedig a későbbiekben ebbe a rendszerbe kívánja integrálni a nyíregyházi és a debreceni kombinált ciklusú erőműveket, valamint a gázmotoros erőműparkját is. Ezzel a Veolia Energia Magyarország Zrt. a legnagyobb szereplők közé lép a szabályozói piacon is.

Október 16-án írták alá a felek azt a megállapodást, amelynek értelmében a Veolia Energia Magyarország Zrt. 51 százalékos tulajdonrészt vásárolt a CHP Erőmű Kft.-ben. A tranzakció eredményeképpen a Veolia Energia Magyarország Zrt. erőművi portfóliója tovább bővül az újpalotai, az egri és a dunakeszi gázmotoros kiserőművel. Egyúttal a társaság a szabályozói piacra is belép, ugyanis a CHP Erőmű Kft. a három, együttesen közel 30 megawatt villamos energia termelő egységet már korábban egy ún. virtuális erőműbe szervezte, amelynek működését egy a főváros XI. kerületében kialakított diszpécser központ irányítja.

A kiserőművek műszaki összekapcsolása és termelésirányítása lehetővé teszi, hogy azok működését a valós idejű fogyasztói igényekhez kössék és értékesítsék az általuk ily módon termelt villamos energiát a különféle piaci szegmensekben: a magyar villamos energia tőzsdén (HUPX-on), a rendszerszintű szolgáltatások piacán és végfelhasználók számára közvetlenül.

„A virtuális erőművek létrehozása és működtetése a magyarországi energetika leginnovatívabb területe, hiszen a fogyasztás ingadozása, valamint az időjárásfüggő megújuló energiaforrások hasznosításának terjedése miatt idehaza is mind nagyobb az igény a villamosenergia-termelés egyenetlenségeinek szabályozására. Ebbe a gyorsan bővülő piaci szegmensbe kíván belépni a Veolia Energia Magyarország Zrt.” – közölte Fernezelyi Ferenc, a társaság kereskedelmi igazgatója.

A CHP Erőmű Kft. többségi tulajdonrészének megvétele csak az első lépés a Veolia virtuális erőművi fejlesztésében. Ugyanis a vállalat a későbbiekben ebbe a rendszerbe kívánja integrálni a nyíregyházi és a debreceni kapcsolt erőműveket, a gázmotoros erőműparkját, valamint a megújuló alapon termelő erőműveit is.

A CHP Erőmű Kft. megvásárlása illeszkedik a Veolia Energia Magyarország Zrt. szabályozható erőművi egységek üzemeltetésén alapuló növekedési tervébe. Ennek részeként a társaság 2015-ben vásárolta meg debreceni és nyíregyházi kombinált ciklusú erőműveket, amelyek együttes villamosenergia-termelő kapacitása mintegy 160 megawatt, majd egy évvel később került sor a 19,8 megawatt névleges teljesítményű szakolyi biomassza erőművet üzemeltető társaság megvásárlására. Ezt követően 2017 végén került a cégcsoport tulajdonába a 131,6 MW villamos- és 360 MW beépített, névleges hőteljesítményű ajkai erőművet üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt., amely megújuló és fosszilis tüzelőanyag felhasználásával villamos energiát, lakossági távhőt, valamint ipari felhasználásra szolgáló gőzt állít elő.

„A szabályozói piacra lépésünkhöz a CHP Erőmű Kft. virtuális erőműve biztosítja a szükséges platformot, a további erőművi egységek ehhez történő integrációja révén pedig ebben a piaci szegmensben is a legnagyobb szereplők közé fogunk lépni” – hangsúlyozta Fernezelyi Ferenc. A Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója szerint a társaság az elmúlt években végrehajtott akvizíciók során mindvégig arra törekedett, hogy olyan szabályozható, megújuló alapú vagy nagy hatékonyságú gázüzemű erőműveket vásároljon, amelyek rugalmasan és megbízhatóan működtethetőek. Ezeknek a kapacitásoknak az optimális kihasználását teszi lehetővé az energiatermelő egységek virtuális erőműbe szervezése.

A CHP Erőmű Kft. többségi tulajdonának megvételével a Veolia Energia Magyarország Zrt. egyúttal a budapesti távhőpiacon is megjelenik szolgáltatóként. Ugyanis a 22 megawatt névleges hőteljesítményű újpalotai gázmotoros kiserőmű által termelt hőt a FŐTÁV Zrt. veszi át.

„Az újabb akvizíció eredményeképpen a Veolia Energia Magyarország Zrt. tevékenysége immár a teljes értékláncot lefedi a magyarországi energetikai piacon, a gáz- és biomasszakereskedelemtől kezdve, a távhőtermelésen és távhőszolgáltatáson keresztül a villamosenergia-termelésig és a villamosenergia-értékesítésig bezárólag” – fogalmazott Fernezelyi Ferenc. A kereskedelmi igazgató hozzátette: a magyar kormány stratégiai partnereként a Veolia Energia Magyarország Zrt. célja, hogy hosszútávon gondolkozó szakmai befektetőként járuljon hozzá az innovatív technológiák és megoldások magyarországi elterjedéséhez, valamint Magyarország energetikai ellátásbiztonságának erősítéséhez.

A virtuális erőművekről:

A virtuális erőművek egy olyan integrált üzleti és technológiai innovációt kínálnak, amelyben a kiserőművek műszaki összekapcsolásán és termelésirányításán keresztül teremthető meg a termelés és a fogyasztás valós idejű egyensúlya, miközben a rendszer rugalmasan és nagy biztonsággal ellensúlyozza a villamosenergia-termelés egyenetlenségeit.

Ez az integráció a korábbinál olcsóbb és hatékonyabb energiaellátást képes biztosítani, miközben a termelés tervezhetőbbé, a fogyasztás pedig tudatosabbá válik.

A virtuális erőművek jellemzően kicsi, lokális igényekre szabott erőműveket integrálnak, amelyek decentralizáltan helyezkednek el és a számítógép vezérelt rendszer teszi lehetővé, hogy együttesen olyan nagyerőműként viselkedjenek, amely fontos támaszt tud nyújtani a villamosenergia-termelés egyenetlenségeinek szabályozásában.

AKKO Invest 20600 (5,64 ) APPENINN 493 (-2,28 ) AutoWallis 156 (-2,50 ) CIGPANNONIA 433 (-1,48 ) CSEPEL 630 (-0,94 ) ENEFI 326 (-1,21 ) ESTMEDIA 90 (-1,10 ) FUTURAQUA 51 (-9,89 ) KONZUM 201 (-0,99 ) KULCSSOFT 1300 (4,00 ) MOL 3290 (-0,90 ) MTELEKOM 470 (-0,21 ) NORDTELEKOM 40 (-0,98 ) NUTEX 31 (0,99 ) OPUS 405 (-1,58 ) OTP 12880 (0,16 ) PANNERGY 680 (-1,16 ) RABA 1180 (-1,26 ) RICHTER 5215 (-1,51 ) SET Group 740 (5,71 ) TAKAREK 680 (-0,73 ) WABERERS 1795 (-1,10 ) ZWACK 17150 (-0,58 )