Draghi figyelmeztetést adott le

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az Európai Központi Bank elnöke bízik az euróövezet gazdaságának erejében, de arra figyelmeztetett csütörtökön, hogy a kereskedelmi feszültségek növekedése ronthatja az üzleti bizalmat és hátráltathatja a gazdasági növekedést, ezáltal pedig hatást gyakorolhat az inflációs ráták lassú emelkedésére.

Lanyhuló növekedés

Az EKB kormányzótanácsának kamatdöntő ülése után Frankfurtban tartott sajtótájékoztatón Mario Draghi rámutatott: a márciusi tanácskozás óta közzétett adatok arról tanúskodnak, hogy az euróövezet gazdasági növekedésének üteme némileg mérséklődött az utóbbi negyedévekben tapasztalt, a vártnál erősebb növekedés után.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Mindazonáltal a növekedés várhatóan továbbra is széles alapokon nyugszik és erős marad, ami alátámasztja a döntéshozók bizalmát abban, hogy az infláció közelíteni fog az euróövezeti jegybank célszámához - mondta Draghi.

A kormányzótanács a várakozásokkal összhangban változatlanul hagyta az irányadó kamatokat, és az ülés után nyilvánosságra hozott közlemény szó szerint megegyezik az előző, a márciusi tanácskozás után közzétett szöveggel.

Ez történt az ülés után

Az euró napi csúcsára kapaszkodott a dollárral szemben, miután Draghi viszonylag bizakodóan beszélt az euróövezet gazdasági kilátásairól, noha az elemzők többsége óvatosabb hangnemre számított a közelmúltbeli gyengébb adatok miatt.

A kamatdöntés kihirdetés után 1,2145 dolláron január közepi mélypontra esett az euró árfolyama, de a sajtótájékoztató közben napi csúcsra, 1,2210 dollárra kapaszkodott fel a jegyzés. Délután négy órakor 0,10 százalékos mínuszban, 1,2149 dolláron forgott az euró a nemzetközi bankközi devizapiacon. Az EKB elnöke ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a világgazdaság fölött lebegő protekcionista fenyegetések súlyosbodtak, és egyre jelentősebb kockázatot jelentenek.

Zavaros vizeken

Jelenleg leginkább retorikai szinten jelentősek a kereskedelmi feszültségek, idő kell ahhoz, hogy értékelni lehessen a történteket és főleg a protekcionista lépésekre - vámtarifák és mennyiségi korlátozások bevezetésére - adott megtorló intézkedések kiterjedtségét.

"Az biztos, hogy ezek az események mély és gyors hatással bírnak az üzleti körök bizalmára, így képesek befolyásolni a növekedési kilátásokat" - figyelmeztetett Draghi.

Az euróövezet gazdasága már húsz egymást követő negyedévben bővült, új munkahelyek millióit hozták létre, és a döntéshozók között a legfőbb vita arról folyik, hogy milyen gyorsan vezessék ki a gazdaságösztönző intézkedéseket és őrizzék meg az EKB munícióját a következő válságra.

A következő feladat

A kormányzótanácsnak döntést kell hoznia arról, hogy mikor zárják le a masszív eszközvásárlási programot, amelynek segítségével csökkentették a hitelezési költségeket és újraélesztették a gazdasági növekedést, bár az inflációt nem sikerült a remélt mértékben felpörgetni. Az EKB-nak júniusban vagy júliusban kellene döntenie arról, hogy meghosszabbítja-e vagy kivezeti az eszközvásárlási programot.

A jelenleg érvényes irányvonal az, hogy a program keretében végzett nettó eszközvásárlásokat 30 milliárd eurós havi ütemben szeptember végéig, illetve szükség esetén ennél is tovább folytatja az EKB, mindenesetre addig, amíg az inflációs pályának az inflációs céllal összhangban álló, tartós korrekcióját nem tapasztalja.

Mivel a globális kereskedelmi háború kirobbanásának kockázata továbbra is fennáll, elképzelhető, hogy a kormányzótanács csak akkor dönt majd, ha abszolút szükség lesz rá. A Reuters által megkérdezett közgazdászok jelenleg arra számítanak, hogy az eszközvásárlási programot egy rövid kivezető szakasz után az év végén lezárja az EKB, és az első kamatemelést a jövő év második negyedévében hajtja végre.

Halasztás lehet a vége

Néhányan azonban már elkezdték jelezni, hogy fennáll a halasztás kockázata. Az Egyesült Államok és a Kína közötti kereskedelmi vita árthat az euróövezetnek is. Az Egyesült Államok protekcionista politikája lefelé nyomja a dollár árfolyamát, ami egy gazdasági anomália, mivel a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve idén valószínűleg többször - a dollár árfolyamát támogató - kamatemelést hajt végre.

A tízéves amerikai államkötvény hozama 2014 óta először 3 százalék fölé emelkedett a héten, miközben a tízéves német államkötvény hozama alig emelkedett idén, és jelenleg 0,61 százalék körül mozog. Ez pedig azt sugallja, hogy az EKB monetáris politikájának normalizálása rendkívül lassú folyamat lesz.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Technikai elemzések

Emelkedni tudott csütörtökön a hazai index árfolyama.

Lehet még tér a gyengülésnek ebben a körben a gyógyszergyártó árfolyamánál.

A 10000 forintos támasz érintését követően csütörtökön már erősödni tudott a...

A réshez indulhat el egy korrekció a távközlési vállalat árfolyamánál.

Elindult a korrekció az olajvállalat árfolyamában, további emelkedés jöhet...

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

50 milliárdos üzletet között az MNB »

4IG 3760 (3,87 ) ALTEO 700 (1,45 ) ALTERA 795 (0,63 ) ANY 1415 (0,35 ) APPENINN 618 (-4,63 ) CIGPANNONIA 442 (-3,50 ) CSEPEL 974 (4,73 ) EHEP 1710 (19,58 ) ENEFI 185 (-3,14 ) ESTMEDIA 114 (2,24 ) FHB 555 (-2,29 ) FUTURAQUA 48 (-8,46 ) GSPARK 3220 (-3,88 ) KONZUM 3175 (2,42 ) KULCSSOFT 1370 (16,10 ) MASTERPLAST 605 (-1,63 ) MOL 2586 (-0,31 ) MTELEKOM 415 (-0,84 ) NORDTELEKOM 44 (-1,36 ) NUTEX 43 (2,38 ) OPUS 698 (-1,27 ) ORMESTER 2600 (19,27 ) OTP 9945 (-4,65 ) OTT1 291 (-1,36 ) PANNERGY 706 (-1,40 ) PLOTINUS 6800 (0,74 ) RABA 1420 (-0,35 ) RICHTER 5295 (-0,09 ) SET Group 268 (-0,74 ) ZWACK 17700 (0,85 )