Draghi kitart az ösztönzőpolitika mellett

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az Európai Központi Bank (EKB) szerint az inflációs ráta fokozatosan közelít a bank céljához, a reálgazdaság helyezete is indokoltá tette a monetáris politika módosítását, de továbbra is "magas szinten kell tartani" a gazdaság támogatását - mondta csütörtökön Mario Draghi.

Általános elégedettség

Az EKB elnöke a bank igazgató tanácsának kamatdöntő ülése után kijelentette, a tanácsban általános volt az elégedettség a gazdaság helyzetével, és a gazdasági növekedés, a csökkenő munkanélküliség a fogyasztás bővülése és a beruházások élénkülése megengedi a rendkívüli ösztönző intézkedések leépítését.

Ugyanakkor a béremelkedés a jelenlegi 1,5 százalékról várhatóan a 2 százalékos cél közelébe fogja felnyomni az inflációt. Az EKB kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamaton, de bejelentette, hogy januártól a jelenlegi havi 60 milliárd euróról 30 milliárd euróra csökkentik a kötvényvásárlások összegét, a vásárlásokat viszont legalább 2018 szeptember végéig folytatják.

Folytatni kell a támogatást

Draghi azonban hangsúlyozta, hogy a "monetáris politika rekalibrálásáról van szó", a bank még nem végezte el munkáját az infláció erősítésére és a növekedés biztosítására, ezért a monetáris ösztönzést kisebb összegekkel ugyan, de folytatni kell. Elemzők kiemelik, hogy a makacsul alacsony infláció az egyik oka annak, hogy a bank csak fokozatosan építi le a gazdaságösztönző programot, és a kötvényvásárlási program kifutását követően "még jó ideig" nulla százalékon tartja az alapkamatot.

E mellett szól az is, hogy az EKB el akarja kerülni az euró felértékelődését, ami sokkal lanyhább stimulus és magasabb kamatok mellett nyilván bekövetkezne. A fokozatosság mellett szól, hogy a program drasztikus visszafogásának messze ható következményei lennének a befektetőkre, a vállalatokra és a kormányokra nézve.

Hamarosan be kell fejezni a programot

A kormányok számára megdrágul az adósság finanszírozása, azok a vállalatok pedig, amelyek csak a jelenlegi "perverzen alacsony" kamatszint mellett nyereségesek, hamar tönkremennének - hívják fel a figyelmet az elemzők. A pénzüket konzervatív eszközökben, így bankbetétekben tartó befektetők számára pedig azt jelenti a fokozatosság, hogy valószínűleg még évekig együtt kell élniük a nullához közeli hozamokkal.

Az EKB 2015 márciusában kezdte meg a kötvényvásárlási programot, hogy pénzbőséget teremtve ösztönözze a gazdaságot, és attól tartva, hogy krónikussá válik az alacsony vagy negatív infláció. A programot azonban előbb utóbb be kell fejezni, mert elfogynak a megvásárolható kötvények, de azért is, mert az ultralaza monetáris politikának az EKB igazgatóságán belül is van ellenzéke.

Különösen német részről hangsúlyozzák, hogy az ingyen pénz lehetővé teszi a szükséges reformok késleltetését, kiiktatja a rendszerből a saját erőfeszítésre támaszkodó öngyógyulás lehetőségét. Az EKB így egyfajta stabilitást teremt ugyan, de a versenyképességet károsító módon és a gazdasági teljesítmény alacsony szintjén.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Technikai elemzések

Emelkedni tudott csütörtökön a hazai index árfolyama.

Lehet még tér a gyengülésnek ebben a körben a gyógyszergyártó árfolyamánál.

A 10000 forintos támasz érintését követően csütörtökön már erősödni tudott a...

A réshez indulhat el egy korrekció a távközlési vállalat árfolyamánál.

Elindult a korrekció az olajvállalat árfolyamában, további emelkedés jöhet...

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Három éve nem volt ilyen gyenge a forint »