Fokozatosan fog kamatot emelni a Fed

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Fokozatos kamatemelést ígért és óvatosságra intett a kongresszus előtti szokásos féléves beszámolójában Janet Yellen, az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Szövetségi Tartalékrendszer (Fed) elnöke szerdán. Az amerikai gazdaság egyenletes ütemben növekedett május második felében és júniusban, a munkaerő-felvétel stabil volt, de a javulás még nem volt olyan mértékű, hogy felgyorsítsa a bérek vagy az árak emelkedését - ez derült ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdán kiadott szubjektív gazdasági helyzetjelentéséből, a "Bézs Könyvből".

Optimista hozzáállás

A Fed elnöke félévente beszámol a kongresszusban a törvényhozók előtt munkájáról. A két napig tartó beszámoló első napján Yellen elismerte, hogy a Fed bizonytalan időknek néz elébe, mivel az infláció - a gazdaság erősödésére válaszul - várhatóan emelkedik majd, annak ellenére is, hogy a Fed fokozatosan kamatot emel.

Írásban előre elkészített expozéjában az elnök általában pozitívan ítélte meg az amerikai gazdaság elmúlt hónapokban felmutatott teljesítményét. Kiemelte, hogy a háztartások kiadásai növekedtek, ezt a gazdaságba vetett bizalom jeleként értékelte, és utalt arra is, hogy a termelő szektor jelentősen fellendült. Ezt részben a tengerentúl érzékelhető gazdasági növekedésnek is tulajdonította.

Sikerül elérni a célt?

Janet Yellen ugyanakkor rámutatott: a Fed kamatpolitikáját meghatározók élénk figyelemmel kísérik az infláció alakulását. A pénzromlás kordában tartását Yellen a bank egyik legfontosabb feladatának minősítette, és hangsúlyozta, hogy a központi bank célkitűzése az éves infláció két százalék alatt tartása. Bár hozzátette: még korai ítéletet alkotni arról, vajon sikerül-e ezt a célt elérni.

A bankvezető leszögezte: nincs szükség a kamatok erőteljes emelésére. Úgy fogalmazott: "az elkövetkező néhány évben valószínűleg további fokozatos emelések várhatók".

A képviselőház pénzügyi bizottsága előtti beszámolóban Janet Yellen kitért arra is, hogy álláspontja szerint a jövedelmek emelkedése és a munkahelyteremtés valószínűleg megnöveli az átlagos jövedelemteremtő képességet, de az árszínvonalat is.

Leépítik a kötvényállományt

A pénzügyi politika nincs "előre beállítva" - fogalmazott, és hozzátette: megítélése szerint jelenleg egyenlő esélye van annak, hogy az amerikai gazdaság erősödik, vagy az erősödése éppen lassul.

Janet Yellen arról is tájékoztatta a törvényhozókat, hogy a tervek szerint a Fed lassan megkezdi a 2008-as pénzügyi válság alatt és után felvásárolt masszív kötvényállomány leépítését. Bár pontos időpontot nem jelölt meg, de leszögezte: erre "nagyon rövid időn belül" sor kerül.

Már van helyette új jelölt

Yellen a beszámolót csütörtökön a szenátus bankügyekkel foglalkozó bizottságában folytatja. Elemzők rámutattak, hogy ez lehet az utolsó megjelenése a kongresszusban, jövő februárban ugyanis lejár a megbízatása, és Donald Trump nem számol azzal, hogy ismét őt bízza meg a feladattal.

Amerikai sajtóértesülések szerint az elnök legfőbb jelöltje Gary Cohn, aki jelenleg a Fehér Ház Országos Gazdasági Tanácsának igazgatója.

Pozitív folyamatok

A Fed évente nyolc alkalommal állítja össze gazdasági hangulatjelentését a 12 regionális Fed illetékeseinek a mértékadó helyi gazdasági szereplőkkel lefolytatott interjúi alapján. A mostani jelentést a kansasi Fed állította össze.

Az amerikai gazdaság teljesítménye az enyhétől mérsékeltig terjedő ütemben növekedett júniusban, miközben erősödött a bérnyomás az alacsonyan és a magasan képzett munkavállalók esetében is. A 12 Fed-körzetből tíz arról számolt, hogy mérsékelten erősödött a gazdasági aktivitás, St. Louis és Philadelphia pedig enyhe ütemet jelzett.

A foglalkoztatottság és a bérek ugyancsak a szerénytől mérsékeltig terjedő mértékben emelkedtek a körzetekben. A háztartások fogyasztása a régiók többségében tovább növekedett, bár az autóeladások csökkentek hat régióban, és néhány körzetben még szélesebb körre terjedt ki a lassulás.

Kedvező kép a gazdaságról

A feldolgozóipar és a nem pénzügyi szolgáltatások tovább bővültek, és nőtt a hitelek iránti kereslet a legtöbb körzetben. Az építőipar stagnált több körzetben, miközben egyes piaci szegmensekben alacsony volt a készlet az eladásra kínált ingatlanokból, ami visszafogta az eladásokat.

A mostani Bézs Könyv általában véve kedvező képest fest a gazdaság helyzetéről, a jelek szerint nem akasztotta meg a növekedést, hogy a Fed az utóbbi másfél év alatt négyszer is kamatot emelt.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Technikai elemzések

Nem bírt a 12600 pontnál található ellenállási szinttel a német index.

Befagyasztja atom kísérleteit Észak-Korea, talán már nincs is mit...

Visszatesztelte a szerdai pluszokat a hazai index.

Az 5200 forintos szint felé csorgott tovább a gyógyszergyártó árfolyama.

Nem tudott a sáv felső szegmensébe belépni a bankpapír.

Az 50 napos mozgóátlag fölött tartja magát a távközlési vállalat árfolyama.

Nem tudta tartani magát 3000 fölött az olajvállalat árfolyama.

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Európa Oroszországért lobbizik? »