Három ok, amiért megzuhan a kötvénypiac

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A második negyedév eseménydúsan indult, a Kína és az Egyesült Államok közti kereskedelmi háború lehetősége megnövelte a volatilitást, a részvények esni kezdtek, de mindezt eddig nem követte a kötvények árfolyamainak csökkenése. Az év eleje óta valamelyest csökkentek az egyesült államokbeli állampapírok árfolyamai, de az utóbbi pár hét eseményei újra visszaszorították a hozamokat, a 10 éves (USA) kincstárjegy hozama újra messze került a lélektani szempontból is fontos 3 százalékos szinttől (a múlt héten 2,77% volt) - írja elemzésében a Saxo Bank.

Azzal kapcsolatan, hogy a befektetők hogyan árazzák be a kereskedelmi háború kockázatát, még nehéz egyértelmű véleményt mondani, de könnyen lehet, hogy az USA-állampapírok legutóbbi ralija csak a kezdeti reakció volt a megnövekedett bizonytalanságra, és a hosszú távú hatás éppen ellenkező irányú lesz.

Az Egyesült Államok állampapírjainak alakulása azért is érdemel kiemelt figyelmet, mert általában az ebben a szegmensben történő mozgások előrevetítik, hogy mi fog történni a dollárban és a más devizákban denominált kötvények világában.

A Saxo Bank elemzői három fő tényezőt látnak, amelyek az USA állampapírok árfolyamcsökkenése irányába hathatnak.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A monetáris politika szigorodása

Abban nagyjából mindenki egyetért, hogy a Fed-nek nincs más választása, mint fokozatosan szigorítani a monetáris politikán. A hozamgörbe 10 éve nem volt ilyen lapos, a kétéves és a 10 éves állampapírok hozamai között alig 50 bázispont a különbség. Ahhoz, hogy ne következzen be a hozamgörbe inverziója – ami a múltban általában a recesszió jele volt -, a Fed minden eszközt be fog vetni.

A kereslet-kínálat viszonyának változása

Egy korszak lassan lezárul. A pénzügyi válság egyik következménye az volt, hogy az USA állampapírok szinte hiánycikként működtek, mivel a Fed masszívan jelen volt a vásárlói oldalon, lenyomva ezzel a hozamokat. Most, hogy a Fed véget vetett a mennyiségi lazításnak, miközben még nagyobb mennyiségben szükséges állampapírokat kibocsátani az Egyesült Államok költségvetési deficitjének finanszírozására, okkal feltételezhetjük, hogy erősen el fog tolódni a kereslet-kínálat viszonya a kínálat javára.

Politikai bizonytalanság

Sok befektető gondolja úgy, hogy Trump elnök kiszámíthatatlan viselkedése azt eredményezi, hogy az USA állampapírok veszítenek a biztonságimenedék-jellegükből. Ha ez így lesz, akkor a nemzetközi befektetési alapoknak át kell gondolniuk a befektetési politikájukat ebből a szempontból. A külföldiek által birtokolt USA állampapírok aránya már így is a 2003 óta legalacsonyabb szinten van – ez vajon a kötvényárfolyamok esetleges esésére, vagy az Egyesült Államokba vetett bizalom csökkenésére utal?

A fenti okok bőven elegendőek ahhoz, hogy nyomás nehezedjen az amerikai állampapírokra, de mindezekhez hozzávehetjük a kereskedelmi háborús retorika esetleges következményeit is: a Fed után Kína tulajdonában van a legnagyobb mennyiségű USA állampapír, és nem alaptalan az a feltételezés, hogy egy súlyosbodó vámháborús készülődés ezt a relációt is érinti.

Személyes pénzügyek, hitel, öngondoskodás

A bankoknak egységes díjjegyzéket kell készíteniük.

Az MNB 7,5 millió forint értékben bírságolt hitelkártya miatt.

Az infláció csak átmenetileg és külső okok miatt haladta meg a 3 százalékot.

ARC

Rubens Menin, a brazíliai MRV Engenharia e Participações S.A (MRV) alapító...

Markus Villig, napjaink egyik leggyorsabban növekvő...

Deviza

A déli órákban átlépte a 330 forintot az euró jegyzése.

Elemzők szerint a FED szerdai 25 bázispontos kamatemelése a dollár értékének...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

A kiberbűnözők az elmúlt évben 21 ezer ether kriptovalutát kerestek.

Önállóan forgalomképes blokklánc-alapú kriptovalutát hoztak létre.

Ezt olvasta már?

Büntetésből szabadulhat két BÉT papír - Praliné »

4IG 3700 (2,21 ) ALTEO 695 (2,21 ) ANY 1325 (1,15 ) APPENINN 596 (1,02 ) CIGPANNONIA 431 (1,29 ) Duna House A 4020 (0,50 ) ESTMEDIA 173 (7,45 ) FUTURAQUA 52 (1,56 ) KONZUM 2970 (-1,98 ) MOL 2712 (-0,37 ) MTELEKOM 405 (0,50 ) NORDTELEKOM 38 (1,33 ) NUTEX 43 (4,88 ) OPUS 624 (-0,95 ) OTT1 265 (0,38 ) PANNERGY 680 (-0,58 ) RICHTER 4894 (0,29 ) TAKAREK 653 (-3,97 ) ZWACK 17600 (-0,28 )