Hosszabb lejáratok felé terel a jegybank

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Jelenleg olcsóbbnak tűnnek a kockázatosabb, változó kamatozású, rövid hitelek, mint a hosszabb lejáratú, fix kamatozásúak.

Kamatdöntő ülést tart holnap az MNB Monetáris tanácsa. Vajon mire számíthatunk? A hírek szerint a jegybank nem tartja elég laposnak a hozamgörbét.

Nem elég lapos

Valóban nem elég lapos a hozamgörbe, hiszen magasan vannak az 5, 10 és 15 éves kötvénylejáratok hozamai – mondta Pálffy Gergely, a Raiffeisen elemzője. Hozzátéve: ami azért aggályos, mert emiatt magas a hosszú lejáratú hitelek árazása. És az MNB elhatározta, hogy olcsóbbá teszi a hosszabb lejáratú jelzáloghiteleket.

Olcsóbb, ami kockázatos?

Jelenleg az a helyzet, hogy miközben az 1-3 hónapos BUBOR pár bázispont, addig a 10-15 éves kamatok 2 százalék fölöttiek. Ez ugyan régiós összehasonlításban nem magas, de a jelzáloghitelek számára nem igazán attraktív.

És az a furcsa helyzet állt elő, hogy a fogyasztó olcsóbbnak látja a kockázatosabb, rövid lejáratú hiteleket, mint a fix kamatozású hosszú lejáratokat. Így könnyen túlsúlyba kerülhetnek a piacon a változó kamatozású, tehát kamatkockázatot rejtő hitelek.

Sanszosabb a decemberi lazítás

Az MNB megpróbál elébe menni a problémának, s a hosszabb lejáratú, fix kamatozású hitelek felé tereli a piacot. Amire két lehetősége is van. Az egyik a szabályozói oldalon történő beavatkozás, ám ennek terve még nem körvonalazódott. A másik a piaci lazító eszközök bevetése. Ami valószínűleg egy kedvezményes kamat swap bevezetését jelenti.

Több olyan nyilatkozat is elhangzott, hogy még az idén bejelentik az új eszközt. Ami praktikusan a holnapi ülést, vagy a decemberi ülést jelentheti. Nos, a forintpiacon egy-két hetes távlatban nem áraznak semmit, ami arra utal, hogy a piaci várakozás szerint, leghamarabb decemberben léphet a jegybank.

ARC

Rubens Menin, a brazíliai MRV Engenharia e Participações S.A (MRV) alapító...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Egy új műholdnak köszönhetően hamarosan minden eddiginél gyorsabb lesz a...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

35 milliárd vont (31,51 millió dollárt) loptak el.

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

Ezt olvasta már?

Tiltás és bírság a követelésvásárlónak »