Jöhet még orosz kamatvágás

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az orosz központi bank idén még 25-50 bázisponttal csökkenti az alapkamatot, miután pénteken 25 bázispontú kamatvágást hajtott végre 8,25 százalékra.

A TASZSZ orosz hírügynökség által megkérdezett elemzők azzal számolnak, hogy az orosz központi bank az év végéig 25-50 bázispontú kamatcsökkentésről dönt, majd jövőre mintegy 7 százalékra mérsékli az alapkamatot.

Az ING előrejelzése szerint az orosz jegybank decemberben újabb 25 bázispontú kamatvágást hajt végre, majd az alapkamatot fokozatosan 7 százalékra csökkenti jövőre. A Renaissance Capital várakozásában pedig az szerepel, hogy a jegybank idén 25-50 bázisponttal csökkenti az alapkamatot, majd a jövő év közepéig újabb 100 bázisponttal és az így kialakuló mintegy 7 százalékos alapkamat már nem változik a jövő év végéig.

A kamatcsökkentést különösen az infláció lassulása teszi lehetővé. A jegybank inflációs célja 4 százalék. A jegybank legújabb előrejelzése szerint az infláció az idei év végén 3 százalék lesz az eddig várt 3,5-3,8 százalék helyett. Oroszországban júniusban került először 4 százalék alá az infláció 2014 óta. Az infláció 2015 februárjában 16,9 százalékon tetőzött.

A jegybank pénteken jelezte, hogy a következő hónapokban tovább mérséklődhet az alapkamat, miután az infláció ismét a 4 százalékos cél közelébe kerül hamarosan, a gazdaság pedig élénkül.

A jegybank nem változtatott azon a múlt hónapban ismertetett legújabb előrejelzésén, hogy idén 1,7-2,2 százalékkal nő az orosz hazai össztermék (GDP) a korábban várt 1,3-1,8 százalék helyett, részben a beruházások növekedésére és a lakossági fogyasztás élénkülésére.

ARC

Markus Villig, napjaink egyik leggyorsabban növekvő...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Felismeri az élelmiszerekben található allergéneket a uSchool vállalakozói...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

Meghekkelték a hét végén a Coinrail dél-koreai kriptodeviza-váltó platformot,...

ÜZLET

Jelentősen erősödött az M&A piac.

Ezt olvasta már?

Meredekebb kamatpályával számol a Fed »