Komoly veszélyekkel kell szembenéznie a kötvénypiacnak

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Jóllehet 2018 elején újra nőtt a volatilitás a részvénypiacon, a kötvénypiac gyengén reagált a piaci eseményekre. És miközben az Egyesült Államokban az állampapírok hozama nőtt, a bóvli kötvények árfolyamai alig változtak az év elejéhez képest. Sokan azt jósolták, hogy hamarosan a bóvli kötvények hozamaiban is érezhető változások lesznek, de ez a mai napig nem történt meg. Althea Spinozzi véleménye a magas hozamú kötvények piacáról.

Növekszik a hozaméhség

A Saxo Bank szakértője szerint érezhetően csökkent a magashozamú kötvények kibocsátása az év eleje óta, és ennek legfőbb oka az, hogy az USD-ben való finanszírozás költsége fokozatosan emelkedett.

Ez a fejlemény egyrészt sok befektetőt megóv attól, hogy bajba kerüljenek, másrészt a kisebb kínálat miatt növekszik a hozaméhség.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Ez magyarázza többek között az USA-beli WeWork rendkívül sikeres, magashozamúkötvény-kibocsátását: 702 millió dollárnyi kötvényt bocsátott ki a gyorsan növekvő, nem kevés kockázatot magában hordó, megosztott munkahelyi környezetet kínáló cég 7,875 százalékos hozamon. 

Láttunk már ilyet: a Tesla tavalyi 1,8 milliárd dolláros kibocsátását 5,3 százalékos hozam mellett vették, de amikor a Moody’s B3-ra minősítette le a Teslát, komoly átárazást szenvedtek a befektetők (amit tetéztek a Model 3 gyártási kapacitásával kapcsolatos problémák is), és jelenleg a 2025. évi lejáratú kötvények 7 százalékos hozammal forognak - írja a szakértő.

Mit üzennek a központi bankok?

De úgy néz ki, hogy a piac nem akar tanulni a korábbi hibákból, és kevesen veszik tudomásul, hogy változnak a körülmények. A magas hozamú kötvények piacán, és ez igaz a részvénypiacra is, még mindig döntő hatással vannak a központi bankok retorikája.

A központi bankok üzenete leegyszerűsítve az, hogy ha rosszul mennek a dolgok, akkor a központi bankok helyre teszik azokat.

És amíg a központi bankok fogják a kezüket, addig a befektetők sem érzik a kockázatokat. Valami nagyobb eseménynek kell bekövetkeznie ahhoz, hogy meginduljanak az eladások a kötvénypiacon. 

Nagy változás jöhet

Az, hogy az amerikai állampapírok hozama elérte a 3 százalékot, nem volt elég sokkoló, a 4 százalékos szint viszont várhatóan nagy változást hozna a tőkeintenzív társaságok és a feltörekvő piacok szegmensében.

De az egyelőre még messze lévő 4 százalékos hozamon kívül is van mitől tartaniuk a magas hozamú kötvények tulajdonosainak, és az egyik legfőbb ilyen fenyegetés a dollár jelentős erősödése, mert ez jelentősen növelné azoknak a cégeknek és országoknak a tőkeköltségeit, amelyek dollárban vannak eladósodva - véli Althea Spinozzi.

Az adósságok leértékelődése akár gyors ütemű is lehet, és akkor a magas hozamú kötvények tulajdonosainak igen kevés mozgástere lesz egy olyan piacon, ahol a fundamentumok sem kedveznek nekik. 

Ezt olvasta már?

Figyelem: nagyot ment a forint! »