Lecsengett az olasz pánik

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az eurószkeptikus új kormánynak erősen meg kell fontolnia: rövid távú előnyökért feladja-e az európai piacba mélyen integrálódott ország jövőjét.

A hét eleji mozgolódást követően konszolidálódni látszik a helyzet a kötvénypiacokon. Csökkenő mértékben, de továbbra is a biztonságosabb fundamentumok felé fordulnak a nemzetközi befektetők – ismertette Horváth István, a Sberbank Treasury vezetője. Az USA és a német államkötvények mellett a hagyományos menekülőeszközök, az arany és az olaj a kedveltek most a piacon.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Nem érné meg

Ami az olaszországi helyzetet illeti, a szakember véleménye szerint a talján gazdaság mély európai integrációja miatt a rövid távú előnyökért nem érné meg számukra feladni az eurót. Ráadásul az olasz gazdasági közel tíz éve hasonlóan kedvezőtlen mutatókkal bír, csak a mostani politikai helyzet borította valamelyest a status quo-t.

Igaz, a Moody's néhány napon belül másodszor helyezte kilátásba Olaszország leminősítését a héten, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a koalíciós tárgyalásokon elfogadott költségvetési tervek miatt jelentősen megnőtt az olasz államháztartási helyzet érdemi gyengülésének kockázata.

Olaszország: az EU kicsiben?

„Olaszország önmagában olyan, mint egy kis Európa: a történelmi viszonylatban aránylag fiatal államalakulatban az eltérő fejlettségű északi és déli területek aránylag gyors politikai összekovácsolását követően jóval hosszabb, akár több évszázadnyi idő a gazdasági különbségek felszámolása” – mondta Horváth István.

A Sberbank szakértője egy szemléletes példával is illusztrálta a gazdasági szereplők mostani viselkedését: egy széles ajtón fennakadás nélkül érkeznek befelé az emberek egy terembe, de pánik esetén óriási a tolongás ugyanazon az ajtón kifelé. Amint azonban csökken a kifelé tódulók száma és az ajtók áteresztőképessége normalizálódik, hirtelen eljön a megnyugvás – így van ez a piacokon is.

Megszenvedjük az olasz válságot?
Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány viheti az ügyeket Rómában az őszi választásokig. Egyre csúnyábban fest az olasz részvényindex, nő a bizonytalanság az EU harmadik legnagyobb gazdaságában. Ön szerint mi is megszenvedjük az olasz válságot? Szavazzon!

Ezt olvasta már?

Sikerült 41000 pont fölé zárnunk »