Lecsengett az olasz pánik

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az eurószkeptikus új kormánynak erősen meg kell fontolnia: rövid távú előnyökért feladja-e az európai piacba mélyen integrálódott ország jövőjét.

A hét eleji mozgolódást követően konszolidálódni látszik a helyzet a kötvénypiacokon. Csökkenő mértékben, de továbbra is a biztonságosabb fundamentumok felé fordulnak a nemzetközi befektetők – ismertette Horváth István, a Sberbank Treasury vezetője. Az USA és a német államkötvények mellett a hagyományos menekülőeszközök, az arany és az olaj a kedveltek most a piacon.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Nem érné meg

Ami az olaszországi helyzetet illeti, a szakember véleménye szerint a talján gazdaság mély európai integrációja miatt a rövid távú előnyökért nem érné meg számukra feladni az eurót. Ráadásul az olasz gazdasági közel tíz éve hasonlóan kedvezőtlen mutatókkal bír, csak a mostani politikai helyzet borította valamelyest a status quo-t.

Igaz, a Moody's néhány napon belül másodszor helyezte kilátásba Olaszország leminősítését a héten, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a koalíciós tárgyalásokon elfogadott költségvetési tervek miatt jelentősen megnőtt az olasz államháztartási helyzet érdemi gyengülésének kockázata.

Olaszország: az EU kicsiben?

„Olaszország önmagában olyan, mint egy kis Európa: a történelmi viszonylatban aránylag fiatal államalakulatban az eltérő fejlettségű északi és déli területek aránylag gyors politikai összekovácsolását követően jóval hosszabb, akár több évszázadnyi idő a gazdasági különbségek felszámolása” – mondta Horváth István.

A Sberbank szakértője egy szemléletes példával is illusztrálta a gazdasági szereplők mostani viselkedését: egy széles ajtón fennakadás nélkül érkeznek befelé az emberek egy terembe, de pánik esetén óriási a tolongás ugyanazon az ajtón kifelé. Amint azonban csökken a kifelé tódulók száma és az ajtók áteresztőképessége normalizálódik, hirtelen eljön a megnyugvás – így van ez a piacokon is.

Megszenvedjük az olasz válságot?
Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány viheti az ügyeket Rómában az őszi választásokig. Egyre csúnyábban fest az olasz részvényindex, nő a bizonytalanság az EU harmadik legnagyobb gazdaságában. Ön szerint mi is megszenvedjük az olasz válságot? Szavazzon!

ARC

Rubens Menin, a brazíliai MRV Engenharia e Participações S.A (MRV) alapító...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Egy új műholdnak köszönhetően hamarosan minden eddiginél gyorsabb lesz a...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

35 milliárd vont (31,51 millió dollárt) loptak el.

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

ÜZLET

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

Ezt olvasta már?

Nem volt mindenki happy New Yorkban-ban »