Meddig hajlandó elmenni az EKB?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az EKB új intézkedései egyértelműen jelentősnek tekinthetőek, a kérdés azonban továbbra is az, hogy ennek milyen reális hatása lesz a gazdaságra. Európát már hosszabb ideje elárasztja az olcsó pénz, valamint a hitelezési aktivitás határokba ütközik. Ennek oka a hitelezhető projektek mennyisége.

Támogató lépések

Az Európai Központi Bank (EKB) nemrégiben a stimulánsok új, érdekes kombinációjával állt elő. Mivel az EKB decemberi, laza hozzáállása csalódásokat okozott, jelenleg jóval bátrabb és határozottabb lépéseket eszközölt. Lényegében a jelenleg elérhető összes hasznos eszközét bevetette.

A már negatív betéti kamat még tovább csökkent, -0,4%-ra, a fő hitelkamat pedig nullára. A bank a mennyiségi lazítás programján (QE) belül megnövelte a havonta felvásárolt aktívumok mennyiségét is, mégpedig 60 milliárd euróról 80 milliárd euróra. Az aktívumok közé besorolta a vállalati kötvényeket is. Ezen felül júniusban ismét költségtakarékos, hosszú távú kölcsönök nyújtását tervezi az ún. TLTRO II. program segítségével.

Az EKB ezekkel a lépésekkel szeretné támogatni az euró övezet gazdasági aktivitását. A pénzmennyiség megnövelésével és a nullás kamatokkal kívánja segíteni a bankok hitelezési aktivitását, valamint a gazdaságba való befektetéseket is ösztönözni szeretné. Az előrejelzések szerint ezeknek a lépéseknek az infláció fokozatos növekedését kell eredményeznie.

Tovább lazíthat a bank

Ha az említett intézkedések nem hozzák a várt eredményt, felmerül a kérdés, hogy vajon meddig hajlandó elmenni az EKB az ügy sikeressége érdekében.

„A gyenge gazdasági aktivitást az euró övezetben jelentősen befolyásolják a külső tényezők és a csökkenő külföldi kereslet, amelyet az ún. emerging markets (feltörekvő gazdaságok) növekedésének lassulása okozott. Az EKB azonban ezt a tényt jelentősen nem tudja befolyásolni.”

„A bank az érvényes monetáris feltételeket még tovább szeretné lazítani, ugyanakkor jelenleg ez a lépés nem bizonyulna túl hasznosnak” - mondta az AKCENTA CZ elemzője.

A többi központi bank nem hagyhatja figyelmen kívül az EKB monetáris politikájának radikális lazítását. Annak érdekében, hogy a bankok megelőzzék az egyes gazdaságok közötti egyenlőtlenségek további elmélyülését, szükséges lesz átértékelniük jelenlegi politikájukat. Amennyiben indokolt lesz, megfogalmazhatják további teendőiket. A fentiekre reagálva az Amerikai Központi Bank (Fed) kénytelen lesz a kamatok emelését egyelőre jegelni.

Ezt olvasta már?

Ennyivel lesz magasabb lesz a vártnál az infláció »