Megint leáll Amerika?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A decemberi kamatemelés már szinte tuti a tengerentúlon. Míg az adósságplafonról továbbra sincs döntés, s emiatt részleges kormányzati leállás fenyeget.

Az elmúlt héten még az adóreform megszavazása volt a legégetőbb kérdés az Egyesült Államok szenátusában, most péntekig a kongresszusnak viszont már arról kell megállapodnia, hogy megemelik-e az adósságplafon szintjét.

Szeptemberben csak 3 hónapot adtak

Emlékezhetünk, hogy szeptemberben csak átmeneti hatállyal fogadták el 3 hónapra az adósságplafont – mondta Kovács Bálint, az Equilor senior elemzője. Hozzátéve: akkor Donald Trumpnak sikerült még a saját pártját is meglepnie az adósságplafonnal kapcsolatban, mivel hosszabb távú megegyezéssel a kormányzó párt elejét vehette volna annak, hogy a 2018-as időközi választás kimenetelétől függően alkupozícióba kerüljenek a Demokraták és ütőkártyának használják az adósságplafonhoz szükséges szavazataikat.

Részleges kormányzati leállás fenyeget

A kérdés annál is izgalmasabb – folytatta, mert ha a héten nem születik egyezség, akkor rövidtávon likviditási akadályba ütközhet az USA, s részleges kormányzati leállás következhet be. Amire a korábbi években már akadt példa, még Obama elnöksége idején.

A kongresszus hajlik rá, hogy a plafont megemeljék a következő két hétre, azonban bizonytalan, hogy meg tudnak-e egyezni az 1000 milliárd dolláros növelésen, ami újabb rekord szintre emelhetné az USA 20 ezer milliárd dollárnál is magasabb hitelállományát.

Azért is fontos lenne a megállapodás, mivel idén utoljára december 14-én ülésezik a kongresszus, s ha nem sikerülne megoldást találni, az a jelenlegi kormányzás alkalmatlanságát üzenné a piac számára.

Szinte biztos a kamatemelés

Pénteken még a novemberi foglalkoztatottsági adatok okozhatnak további izgalmat a tengerentúlon. A munkanélküliségi ráta továbbra is a majd 17 éve nem látott rekord alacsony szinten, 4,1 százalékon alakulhat októbert követően is. A javuló tendenciát támogathatta, hogy az előző hónapban közel 200 ezer fővel nőhetett a foglalkoztatottak száma.

Az egyre inkább túlfűtött amerikai gazdaság hatására az eddig is szinte biztosra vett decemberi Fed kamatemelésnek még tovább nőtt az esélye, melynek jelenleg 98,3 százalékos valószínűséget tulajdonít a piac - mondta Kovács Bálint.

Yellen héjaként távozhat

A nyíltpiaci bizottság tagjai várhatóan 0,25 százalékkal emelik majd a kamatszinteket december 12-én, így ez lehet a leköszönő Janet Yellen által vezetett Fed utolsó monetáris szigorítása.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Technikai elemzések

Az elmúlt két hónap emelkedése után korrigálhat érdemben a német index.

36500 pontnál már ellenállást találhat a hazai index.

Teljesítette a rövidtávú célárat a gyógyszergyártó árfolyama.

A 10000 forintos szintig zuhant a bankpapír a szerdai kereskedésben.

Továbbra is elfér egy korrekció a távközlési vállalat árfolyamánál.

Kis híján teljesültek a rövidtávú célárak az olajvállalat árfolyamánál.

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ismét Trump keltett riadalmat »