Mérföldkőnél Argentína

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Argentína ezen a héten sikeresen lezárta új, dollárban denominált, százéves lejáratú kötvényének értékesítését, ami mérföldkőnek számít a nemzetközi pénzügyi piacokra való visszatérésének folyamatában. Az az ország volt erre képes, amely az 1816-os függetlenné válása óta nem kevesebb, mint nyolc alkalommal jelentett államcsődöt (legutóbb 2001-ben), és több mint egy évtizeden keresztül fizetésképtelen volt, majd ismét technikai államcsődbe került 2014-ben - írja elemzésében a Saxo Bank

Macri megoldja a gazdaságot!

Sok kedvező változás történt azóta, hogy Mauricio Macri 2015-ben hatalomra került. Az új vezetés programjának középpontjában egy sor olyan intézkedés állt, amelyek a nemzetközi befektetők bizalmának helyreállítását célozták.

Az ország tavaly hajtotta végre a hosszú ideje első sikeres kötvénykibocsátást, ezen a héten pedig 2,75 milliárd dollár értékben értékesítette a 2117-ben lejáró kötvényeit. A kötvények eredeti árazása még 8,25 százalékos kuponnal számolt, az erőteljes kereslet (amely a piaci híresztelések szerint jóval meghaladta a 10 milliárd dollárt) miatt azonban Argentínának lehetősége nyílt arra, hogy jelentősen javítson az áron, és 7,125 százalékos kuponnal bocsássa ki a papírokat.

Vagy mégsem?

Ugyanakkor Argentína jóval kevésbé lehet elégedett a gazdaság még mindig meglehetősen gyenge teljesítményével, és könnyen megeshet, hogy Macri elnökségének ideje véget ér, mielőtt az intézkedési igazán termőre fordulnának.

Az átható gazdasági reformok szigorú végrehajtása több kellemetlen mellékhatással is járt – például az állami támogatások megvonását követően a villanyszámlák az egekbe szöktek. Mindezek hatására az országban egyre növekvő bizonytalanság lett úrrá, és a felháborodás hullámai is magasra csaptak – Macri elfogadottsági mutatói jelentős mértékben estek, április folyamán pedig a tüntetők Buenos Aires utcáin csaptak össze a rendőrökkel, miután a szakszervezetek általános sztrájkot hirdettek, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a megszorító intézkedésekkel kapcsolatban.

Ez a helyzet egyre aggasztóbbá válik a hatalmon lévő elnök és a kötvénybefektetők számára is, ahogy közeledik a 2019-es elnökválasztás. Az elnöknek nem csupán a nemzetközi befektetőknek, hanem a saját állampolgárainak is bizonyítania kell majd azt, hogy az ország tényleg kilábalóban van a válságból.

ARC

Markus Villig, napjaink egyik leggyorsabban növekvő...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Felismeri az élelmiszerekben található allergéneket a uSchool vállalakozói...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

Meghekkelték a hét végén a Coinrail dél-koreai kriptodeviza-váltó platformot,...

ÜZLET

Jelentősen erősödött az M&A piac.

Ezt olvasta már?

Változatlanul lefelé csúszott a börze »