Mi lehet az MNB terve?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Tartotta a kamatot múlt héten az MNB. Vajon mi lesz a következő jegybanki lépés? Az Akcenta elemzése erre keresi a választ.

Kisebb kilengések a forint árfolyamain

A forint árfolyama az euróval szemben ugyan változékony volt, de csak kis mértékben. Hétfőn a hazai fizetőeszköz a 313 HUF/EUR értéken volt, kedden délután azonban gyengülni kezdett, és elérte a 315 HUF/EUR szintet. Szerdán tartotta gyengébb értékeit, viszont csütörtökön részben sikerült törölnie veszteségeit, így elérte a 313,8 HUF/EUR szintet. Aztán pénteken jött a Brexit.

A hét kezdetén az amerikai dollárral szemben nem volt lényegesebb kilengés, az árfolyam a 276 HUF/USD érték körül mozgott. Kedden a forint legyengült 279,5 HUF/USD árfolyamra, de a hét további napjaiban ezt a veszteséget sikerült fokozatosan törölnie. A csütörtöki üzleti órákat pedig a 276,5 HUF/USD határon zárta a hazai fizetőeszköz. 

Kicsattanó formában kelt a forint
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon kedd reggel. Reggel hét órakor az euró 318,07 forinton, a dollár 287,47 forinton, a svájci frank 294,28 forinton, a japán jen pedig 2,8209 forinton állt.

Emelkednek a reálbérek

Az átlag reálbér az utóbbi 13 évhez képest most áprilisban nagyobb sebességgel emelkedett. A jó eredményt három faktor okozta: az alacsony infláció, a bérek emelése a közigazgatásban, továbbá a telítetlen munkaerőpiac. 

Nem változnak tovább az MNB kamatai

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi tárgyalásán kamatait nem változtatta meg. A fő hitelkamat 0,9 százalékon, a betéti kamat -0,05 százalékon, az egynapos, overnight kamat (O/N) pedig 1,15 százalékon maradt. A monetáris bizottság bejelentette, hogy a rekord alacsony kamatok hosszabb időre is érvényben maradhatnak, valamint a bizottság további, nem hagyományos eszközök felhasználását is fontolgatja.

Az MNB keddi döntése arról, hogy a kamatok változatlanul maradnak, bizonyára megerősítette a becsléseket, hogy a bank befejezte a kamatcsökkentési ciklust, amely márciusban kezdődött.

Az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője szerint „az MNB valószínűleg egy ideig szüneteltetni fogja kamatai változtatását. Ami a Bank tervét illeti a nem hagyományos eszközök ismételt kihasználásával kapcsolatban, az MNB nem a mennyiségi lazításra (QE program) gondolt, amit az EKB is használ, hanem azokra az eszközökre, amelyek a pénzügyi piacok likviditását támogatnák.” 

Ezt olvasta már?

Kibírnánk egy makrogazdasági sokkot is »