Mindenképp megállítja az MNB a forinterősödést

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A legutóbbi MNB kamatdöntő ülésen elég sok minden történt, de a mostanin nem várhatunk számottevő változást. Nagy Márton, MNB alelnök előre vetítette, hogy a forint erősödése esetén nem konvencionális monetáris politikai eszközök is szóba jöhetnek a jövőben.


Az előző kamatdöntő ülésen az MNB hangsúlyozta, hogy a forint árfolyamának erősödését a monetáris kondíciók nem kívánatos szigorodásának tekinti, mivel az erősebb forint az infláció csökkenése irányába hat.

A forint későbbi erősödését megakadályozandó a jegybank előrevetítette, hogy akár 2 éven keresztül a mostani, 0 százalék körüli szinten kívánja látni a rövid forinthozamokat, valamint a forint erősödése esetén akár újabb nem konvencionális monetáris politikai eszközök is szóba kerülnek. Ezen felül a legutóbbi kamatdöntés óta Nagy Márton, az MNB alelnöke hangsúlyozta, hogy az MNB több okból kifolyólag is kívánatosnak tartaná a hosszú hozamok csökkenését.

Mivel az elmúlt egy hónapban a nemzetközi és a hazai makrogazdasági, valamint pénzügyi környezetben sem történt érdemi változás, valamint a forint sem erősödött még túl közel az MNB komfortzónájához, ezért a mostani kamatdöntő ülésen nem számítunk egyelőre további monetáris lazításra.

A jegybank ígéretéhez híven az elmúlt 1 hónapban közel 300 milliárd forinttal növelte az FX-swapok állományát, amivel folyamatosan képes lehet ellensúlyozni a forint erősödési kísérleteit. Abban az esetben, ha a jegybank a forint további erősödésétől tartana, akkor szóba kerülhet a kamatfolyosó aljának további csökkentése, vagy az FX-swapok állományának még intenzívebb megemelése.

Ezt olvasta már?

Csökkenő index mellett új részvény debütált »