Mit csinál Kína az amerikai adóssággal?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Addig is jól keresnek a kínaiak az amerikai kötvényeken, amíg kitalálják, hogy mi legyen a temérdek dolláralapú állampapírral.

Kis kínai nyilatkozatháborúval indult a nap, ami a kötvénypiacok hangulatát borzolta rövid ideig. A Bloomberg ugyanis arról értesült, hogy a világ legnagyobb devizatartalékával rendelkező Kína a dollárkötvények vásárlásának csökkentésére, vagy teljes leállítására készül. Ami a dollárt gyengítő, az aranyat erősítő hír volt. Ám a pekingi pénzpiaci felügyelet hamar cáfolta az értesülést.

Tavalyelőtt még égették

Az Egyesült Államok legnagyobb hitelezőjének dollárkötvény állományának alakulása az efféle hírektől függetlenül is nagyon izgalmas – mondta Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője. Hozzátéve: bő 1200 milliárd dolláros állományról beszélünk, mely a pénzügyi válság idején duzzadt fel, s 2011 óta jobbára az 1200 ás 1300 milliárd dollár közti sávban mozog.

Komolyabb leépítésre csak tavalyelőtt került sor, akkor 1050 milliárd dollár közelébe süllyedt a kötvényállomány, mert a kínai jegybank a tartalék égetésével stabilizálta a jüan árfolyamát. Ám ezt követően újra visszaépítették a kötvényállományt.

Erős fegyver Trump ellen

A kínai kézben lévő dollárkötvények, egyrészt, erős fegyvert jelentenekl Peking kezében, ha a kínai-amerikai viszonyról van szó. Különösen, hogy Donald Trump elnök jelenleg is csupán ideiglenes megállapodást tud felmutatni az adósságplafonra vonatkozóan.

Másrészt, ne gondoljuk, hogy a Kína könnyen piacra dobhatja a kötvényeket, amennyiben ugyanis nagyobb pakkokat a parkettre szórna, azzal maga alatt vágná a fát, s jelentős veszteségeket realizálna.

Jól jövedelmez

Mindezek fényében, tehát, az állomány gyors leépítése éppúgy nem sanszos, ahogy további komolyabb kötvényvásárlások sem várhatóak.

Valójában az a kérdés, hogy Kína vajon megújítja-e a lejár kötvényeket, vagy sem? Más szóval, szinten tartja a tetemes állományt, vagy hagyja, hogy lassan leolvadjon?

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a 2008-ban még csak közel félezer milliárd dollárnyi kötvényállomány 2011-ig duzzadt majd 1300 milliárd dollárra. Ami azt jelenti, hogy az állomány jelentős része kifejezetten magas hozamú lehet a mostani zérus közeli környezethez képest.

Ezt olvasta már?

Mégis életbe lépnek az importvámok, Peking bosszúra készül »