Nem mostanában fog változtatni a jegybank

| forrás:
TF-információ/mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

A közeljövőben nem kell monetáris szigorításra számítani - vélik az elemzők a monetáris tanács kamatdöntése után.

A várakozásoknak megfelelően ezúttal sem változtak a kamatszintek, az alapkamat 0,9 százalékon, az egynapos, és egyhetes fedezett hitelkamat szintén 0,9 százalékon, az egynapos betéti kamat -0,15 százalékon maradt.

A megjelent közleményben sem volt érdemi változás, a döntéshozók 2019 közepére várják az inflációs célszint fenntartható elérését. A Monetáris Tanács megítélése szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza rövid és hosszú oldali monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges. A Monetáris Tanács kiemelt figyelemmel kíséri a monetáris kondíciók alakulását, és a kibővített eszköztár alkalmazásával biztosítja a laza monetáris kondíciók tartós fennmaradását.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kommentárjában kiemelte: a monetáris kondíciók szigorítására nem számítanak a jövő év közepéig, akkor is először a nem-konvencionális eszközök visszavonása történhet, majd ezt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése, amely azonban 2020 közepéig változatlan maradhat.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta, hogy a piac a közeljövőben sem számít szigorításra a magyar jegybanktól. Az esetleges nemzetközi szigorítási ciklusban is inkább lemaradó lesz a magyar jegybank, amely a közelmúltban jelezte, hogy a hitelezést szeretné még jobban felpörgetni a mostaninál szélesebb ügyfélkörben és alacsonyabb hiteldíjak mellett. Márpedig a hitelezés élénkítése a szigorúbb monetáris feltételek mellett nehéz feladat lenne - tette hozzá Németh Dávid.

Az új programok

Tavaly november végén jelentettek be két új jegybanki programot, melyeket idén január 1-én vezettek be. Egy feltétel nélküli, 5 és 10 éves futamidejű kamatcsere-eszközt (IRS), ennek segítségével a kereskedelmi bankok a jelenlegi alacsony szinten tudják stabilizálni forrásköltségeiket, mely ösztönzőleg hathat a hosszabb lejáratú állampapírok vásárlására, hiszen egy későbbi hozamemelkedés nem okoz veszteséget.

A másik eszköz egy célzott program, melynek keretén belül 3 éves vagy annál hosszabb futamidejű jelzálogleveleket vásárol az MNB, ezzel is plusz likviditást biztosít a kereskedelmi bankok részére, illetve csökkenti a bankok kockázatát.

A mai közleményben kitértek a jelzáloglevél-vásárlási programra, sikeresnek ítélték meg azt. A program keretében a jegybank április közepéig mintegy 150 milliárd forint névértékben vásárolt jelzálogleveleket, az intézkedés következtében jelentősen mérséklődtek és átlagosan negatívba fordultak a jelzáloglevelek állampapírpiaci hozamokhoz számított felárai. A finanszírozási költség csökkenése ösztönzőleg hatott az elsődleges piaci kibocsátásokra, elősegítve ezáltal a fix kamatozású hitelek térnyerését is.

A hazai állampapírpiaci hozamok a jegybank tavalyi bejelentései után csökkentek, azonban a pénzpiacokon februárban indult, jelentős volatilitás mind a nemzetközi, mind a magyar hozamszintekre felfelé mutató nyomást gyakorolt, így például az új intézkedések bejelentésekor tapasztalt 2,22 százalékról 2,5 százalékos szint közelébe emelkedett a 10 éves lejáratra vonatkozó hozam, és a hozamgörbe meredekségének csökkenése is csak ideiglenesen valósult meg. Korábban az MNB ki is emelte, hogy a programok értékelése során a nemzetközi hozamokhoz viszonyított relatív pozícióját vizsgálja (hozamkülönbözet), és ennek megfelelően fogja finomhangolni a rendszert.

A hazai állampapírpiaci referenciahozamok alakulása 2016. január 1-től. Forrás: Bloomberg, Equilor

Ambiciózus tervek

A múlt héten Nagy Márton, az MNB alelnöke egy konferencián igen ambiciózus hitelezési terveket ismertetett. A jegybank szerint 2030-ra a GDP 160 százalékára emelkedhet a bankszektor mérlegfőösszege. Ezen belül a vállalati hitelek volumene a jelenlegi 17 százalékról 30 százalékra, a lakossági hitelek nagysága 15 százalékról 40 százalékra nőhet.

Nagy kiemelte, hogy 1 százalékos hitelnövekedés 0,2-0,4 százalékos GDP-növekedést eredményez. A jelenleg tapasztalható hitelezési aktivitás további jelentős bővülését várja tehát a jegybank, miután a legutóbbi, márciusban megjelenő „Hitelezési folyamatok” kiadványa szerint a tavalyi évben mind a vállalati, mind a háztartási hitelezést bővülés jellemezte. A vállalati hitelállomány – éves összevetésben – 10,4 százalékkal, míg a lakossági szegmens hitelállománya 2,7 százalékkal bővült. A lakosság részéről főként a lakáshitelek és a személyi kölcsönök iránt van érdeklődés, előbbiben 39 százalékkal, míg utóbbi esetében 47 százalékkal nőtt az új szerződéskötések volumene.

A jegybank korábbi deklarált célja volt, hogy a fix kamatozású hitelek részarányát jelentősen növelje, ezzel csökkentve a jelen lévő kamatkockázatot. Ebbe a folyamatba illeszthető a Fogyasztóbarát Lakáshitel termékek (MFL) terjedése is, a tavalyi év utolsó negyedévében az új szerződések között már 40 százalékos arányt értek el ezek a termékek. A márciusi Inflációs jelentésben is megjelent jegybanki prognózis szerint az élénk gazdasági növekedés és a tartósan negatív reálkamat környezet mellett a hitelezés további emelkedése várható. A magyar gazdaság az új hitelciklusnak még a korai, felívelő szakaszában van, és a hitelezés az előrejelzési horizonton sem éri el az egyensúlyi értékét.

Jövőre három százalék

Szintén ebben a kiadványban tette közzé a jegybank az aktuális inflációs előrejelzéseit. A korábbiakkal összhangban, továbbra is 2019 közepére várják az árstabilitásnak megfelelő, 3 százalékos inflációs érték fenntartható elérését. A következő hónapokban főként az üzemanyagokhoz köthető bázishatások miatt emelkedhet, de továbbra is a toleranciasáv alsó felében maradhat, ugyanakkor a maginfláció fokozatosan emelkedhet. A bővülő lakossági fogyasztás növeli a vállalatok árazási mozgásterét, de ennek inflációs hatása a válság előtt tapasztaltaknál mérsékeltebb lesz.

A munkaerőpiaci folyamatokból adódó inflációs hatás is mérsékelt lehet, annak ellenére, hogy a versenyszféra bérei a következő években is érdemben emelkedhetnek. Ennek oka, hogy a vállalatokat terhelő szociális hozzájárulási adó csökken, a munkaerőköltség és az árak között gyengül a kapcsolat, illetve fehérednek is a munkajövedelmek. Ezt a forgatókönyvet támasztja alá, hogy az idei év elején a munkaintenzív szolgáltatások árindexe alig változott.

Az infláció és a maginfláció alakulása 2012. január 1-től. Forrás: Bloomberg, Equilor

Magyarország és Európa

Természetesen a jegybank döntései során az Európai Központi Bank monetáris politikáját is figyelemmel követi, és bizonyos mértékben igazodik hozzá. Az EKB legközelebb csütörtök délután határoz a kamatszintekről, itt sem várunk változást, ugyanakkor érdemes majd figyelni a megjelenő közleményre, melyben kisebb módosítások lehetnek, melyek a monetáris politika normalizálásnak irányába hatnak.

A jelenlegi alap-forgatókönyv szerint az EKB szeptember végéig biztosan érvényben tartja az eszközvásárlási programot, havi 30 milliárd eurós keretösszeg mellett, majd ezt követően dönthet a csökkentéséről, vagy a program teljes kivezetéséről. Az első kamatemelésre várhatóan 2019 közepén kerülhet sor, mely a későbbiekben a hazai jegybankot is cselekvésre ösztönözheti.

Az euró-forint árfolyamában továbbra sem számíthatunk túlzott izgalmakra, a korábban kijelölt kereskedési sávban (303-318) maradhat a jegyzés hosszabb távon is. A tegnapi kereskedésben egy csökkenő ék alakzatból lépett ki a jegyzés, még napon belül elérte a 312,50-es ellenállási szintet, és amennyiben a következő napokban is az 50 napos mozgóátlag (311,82) felett marad a jegyzés, folytatódhat az emelkedés, azaz a forintgyengülés, de a 314-315-ös zónában megállhat a mozgás.

A jegybanknak továbbra is szinte korlátlan lehetőségei vannak a forint erősítésére, amennyiben a piaci helyzet úgy kívánná, emiatt sem számítanak az Equilornál a fentebb említett sávból való kilépésre.

Ezt olvasta már?

Odavágott a Magyar Nemzeti Bank a Nyugatnak »