Nem piszkálta az államadós-besorolásunkat a Moody's

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service, így a péntek éjszakára kitűzött időpontban nem jelentett be módosítást az osztályzatra, sem annak kilátására.

A hitelminősítő listáján Magyarország adósosztályzata így továbbra is befektetési ajánlású "Baa3", stabil kilátással.

A Moody's az Európai Unió előírásainak megfelelően előre összeállította az európai szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét, és a magyar szuverén osztályzat idei első potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki. Péntek éjjel Londonban közölte mindazonáltal, hogy nem frissítette a magyar államadós-besorolást.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Nem kötelező

Ez nem is kötelező a kitűzött időpontokban. Az EU csak annak előzetes beterjesztését írja elő a hitelminősítők számára, hogy ha az adott évben indokolttá válik az uniós államadósok besorolásainak felülvizsgálata, azt mikor hajtanák végre, de az nem előírás, hogy a kijelölt időpontokban végre is hajtsák e felülvizsgálatokat, illetve módosítsák a soron következő országok adósosztályzatait vagy az osztályzatok kilátását.

A Moody's legutóbb 2016. november 4-én jelentett be a kitűzött időpontban módosítást a magyar államadós-osztályzatra: a cég akkor emelte vissza Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, az addigi "Ba1"-ről a jelenleg is érvényes, stabil kilátású "Baa3"-ra javítva a szuverén besorolását.

Magyarország azóta négy előre kitűzött felülvizsgálati időpontban - a pénteki dátum előtt tavaly március 3-án, július 7-én és október 20-án - szerepelt a Moody's menetrendjében, ám a hitelminősítő egyik alkalommal sem hajtott végre újabb felülvizsgálatot.

Magyarország legközelebb november 23-án szerepel a Moody's vizsgálati menetrendjében. A cég által érvényben tartott magyar szuverén besorolás a befektetésre ajánlott kategória alapszintje, és azonos a másik két globális piacvezető hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings "BBB mínusz" szintű magyar államadós-osztályzatával.

2016-ban volt a nagy változás

Mindhárom nagy hitelminősítő 2016-ban emelte vissza Magyarországot a befektetési ajánlású államadós-kategóriába, de a Standard & Poor's és a Fitch tavaly óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben a magyar besorolásra. A Moody's így egyedüliként tartja nyilván stabil kilátással a magyar államadós-minősítést.

A Moody's magyar gazdaságról legutóbb e hónap elején közölt értékelést, amikor megerősítette a magyar bankrendszerre két éve érvényben tartott pozitív kilátást. Ehhez fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte, hogy várakozása szerint a magyar bankrendszer működési kondícióinak javulása jót tesz a szektor hitelportfólió-minőségének és tőkehelyzetének.

A hitelminősítő közölte: azzal számol, hogy a szektorszintű nem teljesítő kinnlevőség-ráta a teljes követelésportfólió 8 százaléka alá csökken 2018 végéig a tavaly decemberben mért 9 százalékról.

A Moody's hangsúlyozta: várakozása szerint a magyar gazdaság élénk aktivitása közepette a magyar bankrendszer hitelkihelyezésének értéke az idén és jövőre is 10 százalék körüli ütemben növekedhet a 2008-as pénzügyi válságot követő évek visszaesése után.

A Moody's a május eleji bankszektor-elemzésben kiemelte azt is, hogy a tavalyinál valamelyest lassabb, de robusztus növekedést vár a magyar gazdaságban az idén és 2019-ben. A cég előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) 2018-ban 3,1 százalékkal, jövőre 2,5 százalékkal növekszik.

Nem okozott meglepetést a Moody's

Nem okozott meglepetést az elemzőknek, hogy bár péntekre tűzte ki Magyarország "Baa3" szintű, befektetési ajánlású, stabil kilátással nyilvántartott államadós-besorolásának felülvizsgálati időpontját a Moody's Investors Service, a nemzetközi hitelminősítő azonban most nem frissítette a magyar adósminősítést, sem annak kilátását.

A Raiffeisen Bank elemzője szerint a Moody's még kivár, pedig legalább a kilátás javítása indokolt lett volna a részéről, hiszen a másik két nagy hitelminősítővel szemben még nem hozta meg ezt a döntést.

Pálffy Gergely rámutatott: valószínű, hogy a hitelminősítő az őszi felülvizsgálata során fogja javítani a magyar adósbesorolás kilátását, de az is lehet, hogy ezt átugorva egyből a felminősítésről határoz.

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője szerint meglepetés lett volna, ha a Moody's javította volna Magyarország Baa3 mínusz szintű besorolását, még mielőtt annak kilátását a jelenlegi stabilról pozitívra változtatta volna.

Kiemelte, hogy a Moody'shoz hasonlóan a Standard & Poor's és a Fitch Ratings sem változtatott Magyarországgal kapcsolatban az idei első félévben, de a másik két minősítő már korábban pozitívra javította az adósságbesoroláshoz kapcsolódó kilátást.

Megjegyezte, hogy a Moody's pozitívan nyilatkozott a külső adósság folytatódó csökkenéséről, de a minősítés, illetve a kilátás javításához további javulást lát szükségesnek a növekedés fenntarthatósága, a magánberuházások növekedése, a munkaerőpiaci helyzet, illetve a költségvetés strukturális egyenlege és az üzleti környezet stabilitása terén.

Ezt olvasta már?

Csökkent a GDP-arányos államadósság »

4IG 4000 (2,56 ) AKKO Invest 23600 (-0,84 ) APPENINN 473 (1,07 ) AutoWallis 131 (2,35 ) BIF 3100 (0,32 ) CIGPANNONIA 412 (-0,36 ) CSEPEL 750 (4,17 ) CyBERG 1560 (-2,50 ) EHEP 5150 (0,98 ) ENEFI 445 (-2,63 ) ESTMEDIA 114 (5,56 ) FORRAS/OE 1060 (3,92 ) FUTURAQUA 79 (-4,70 ) GSPARK 3580 (0,85 ) KONZUM 201 (0,50 ) KULCSSOFT 1300 (-5,11 ) MASTERPLAST 706 (-0,56 ) MOL 3136 (-0,38 ) NORDTELEKOM 47 (3,98 ) OPUS 410 (2,45 ) OTP 12010 (-1,40 ) OTT1 205 (-0,24 ) PANNERGY 716 (0,85 ) RABA 1165 (-2,10 ) RICHTER 5015 (-0,30 ) SET Group 698 (-1,69 ) ZWACK 17450 (-0,29 )