Semmi sem indokolja a monetáris politika változását

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A héten kiderült, hogy az átlagbér áprilisban 14,6 százalékkal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest. Az MNB pedig változatlanul hagyta kamatait, és csökkentette a 3 hónapos betéti eszköz plafonját. Az Akcenta összefogalója.

Kedvezőtlen hetet zár a forint

A forint ezen a héten veszteségeket könyvelhetett el. Az euró tekintetében a hét első felében az árfolyam a 309 forint/euró szintre gyengült, ezen érték körül mozgott egészen csütörtök délutánig.

Az amerikai dollárral összehasonlítva szintén vesztett erejéből, szerdától azonban fokozatosan korrigálta a veszteségeket. Csütörtök délután (15:00 óra körül) a forintot 277,7 forint/euró árfolyam szinten jegyezték.

További korlátozások

Az MNB döntése, hogy a kamatlábat az eredeti értékeken hagyja, nem okozott meglepetést. A figyelem inkább a 3 hónapos betéti eszköz korlátozására irányult, amelyen keresztül a kereskedelmi bankok letétbe helyezik a központi bankban a likviditási többletüket.

Ezt az eszközt negyedévente már rendszeresen korlátozzák, az MNB azonban keddi ülésén a várt szigorítást némileg még felül is múlta. A kereskedelmi bankok a harmadik negyedévben „mindössze“ 300 milliárd forintot tehetnek letétbe (a várt 350 milliárd forint helyett), míg az előző negyedévben a megállapított határ még 500 milliárd forint volt.

A betéti eszközbe való beavatkozás nyilvánvalóan tovább lazítja a monetáris feltételeket, ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy az intézkedés hatása a kamatszintre aránylag kismértékű lesz.

Nem volt nagy hatása

A BUBOR bankközi hitelkamatláb ugyanis már egy ideje, a keddi ülés előtt is történelmi minimumon volt, a betétek volumenének legutóbbi, márciusi csökkenése pedig csak igen korlátozott hatással volt a piacokra: a legrövidebb futamidejű bankközi kamatok többé-kevésbé változatlanok maradtak, a három hónapos ráta csak 5 bázisponttal csökkent.

„Az MNB monetáris politikája a jelek szerint év végéig változatlan marad. Véleményünk szerint azonban a Monetáris Tanácsot jövőre meglepetés érheti az infláció jelentősebb gyorsulása miatt. Tekintettel a jelenleg „teljesen megnyitott” monetáris csapokra, a központi bank ilyen esetben kénytelen lenne agresszívebben meghúzni politikáját.” – mondta az Akcenta szakértője.

Forrás: Akcenta

Ezt olvasta már?

Kibírnánk egy makrogazdasági sokkot is »