Szerdán már hasít a szamurájkötvény

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Csak szimbolikus a japán kötvénypiaci jelenlétünk. Ám pánik esetén még jól jöhet, hogy a szamurájkötvényeket rendesen lejáratig tartják a vásárlóik.

Szerdán szamurájkötvényt bocsát ki Magyarország. A Bloomberg tokiói értesülései szerint erre a napra tűzték ki egy hároméves futamidejű kötvény értékesítését.

Szimbolikus a jelenlét

Nem új a magyar jelenlét a japán piacon, hiszen ezúttal is a lejáró jenkötvények megújításáról van szó. Bár az ÁKK továbbra is a belföldi forrásokat preferálja, a szigetországi kibocsátást is fontosnak tartják. Több évtizedes múltja van a magyar papíroknak Japánban.

Ám a mostani japán jelenlét, a kínai piachoz hasonlóan, ahová a pandakötvényeket vezették be, csak szimbolikus, egymilliárd eurós nagyságrendekről beszélhetünk.

Jóval olcsóbb, mint a hazai

Több szempontból is érdekesek a szamurájkötvények – mondta Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője. Hozzátéve: a 10 éves kötvények hozama 0,1 százalék körül mozog. A most kibocsátásra kerülő 3 éves papírokkal, még a kockázati felárral együtt is olcsóbb az adósság finanszírozása, mint a forintalapú állampapírokkal.

Mégsem ez az elsődleges szempont. Az árazásnak ugyanis csak nagyobb mennyiségek vagy hosszabb futamidő esetén lenne jelentősége.

Lejáratig tartják

Nem elhanyagolható azonban a magyar államadósság diverzifikációja. Ami piaci pánik esetén lehet fontos. Egyrészt, az eltérő időzónák okán, hiszen, az európai, a tengerentúli és a távol-keleti piacok nem tudnak egyszerre pánikolni.

Talán még fontosabb az eltérő mentalitás. Japánban és Kínában is döntő súlya van a lakossági megtakarításoknak. Most is joggal remélhetjük, hogy a kibocsátásra kerülő szamurájkötvényeket lejáratig tartják a vásárlók.

ARC

Rubens Menin, a brazíliai MRV Engenharia e Participações S.A (MRV) alapító...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Egy új műholdnak köszönhetően hamarosan minden eddiginél gyorsabb lesz a...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

35 milliárd vont (31,51 millió dollárt) loptak el.

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

ÜZLET

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

Ezt olvasta már?

Nem volt mindenki happy New Yorkban-ban »