Teljesítette az elvárásokat az MNB kamatdöntése

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A monetáris tanács nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, és nem módosított a kamatfolyosón - közölte a jegybank kedden.

A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta nem változott.

Összhangban a céllal

A legutóbbi, július 18-i kamatdöntéskor a monetáris testület azt hangsúlyozta, hogy élénkül a gazdaság növekedése, a 0,90 százalékos alapkamatszint összhangban van az inflációs cél elérésével.

Jelezték azt is: amennyiben az infláció tartósan elmaradna az inflációs céltól, a tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására nem hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával.

Maradhat 2018-ban is

A testület akkori közleménye szerint a külső környezet továbbra is lefelé mutató inflációs kockázatot hordoz. A jegybanki alapkamat aktuális szintje és a jegybanki eszköztár átalakításával elért laza monetáris kondíciók tartós fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérése mellett a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével.

A Reuters brit hírügynökség egyik legutóbbi felmérése is azt eredményezte, hogy marad a jelenlegi jegybanki alapkamat, sőt, annak esélye is megvan, hogy az MNB ezen a szinten tartja a kamatot egészen 2018 végéig.

Ezt olvasta már?

Továbbra is 60 ezer ember hiányzik az építőiparból »