Váratlanul üthet be a piaci sokk

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A széles alapokon nyugvó gazdasági növekedésnek köszönhetően az euróövezet bankjai és piacai stabilak, de a globális befektetők növekvő kockázatvállalása váratlan zavarokat idézhet elő az Európai Központi Bank (EKB) megítélése szerint.

Szerdán közzétett pénzügyi stabilitási jelentésében az EKB rámutatott, hogy a 19 országot tömörítő euróövezetben a robusztus gazdasági növekedés támogatja a pénzügyi stabilitást, és a pénzpiacokon nincs jelentős túlértékeltség.

Ám a piacok továbbra is sebezhetőek, és a pénzpiacokon a közelmúltban megnövekedett kockázatos ügyletek "elvethették egy jövőbeni nagyobb eszközárkorrekció magvait".

A frankfurti székhelyű pénzintézet kiemelte, hogy a befektetők továbbra is szívesen vásárolnak kockázatosabb eszközöket, például rosszabb hitelminősítéssel rendelkező kibocsátók kötvényeit, mert arra számítanak, hogy a jegybankok gazdaságélénkítő politikája folytatódik. Teszik ezt annak dacára, hogy az olyan központi bankok, mint az EKB vagy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve világosan értésre adta, hogy újrahangolja laza monetáris politikáját.

"Nem biztos, hogy a pénzpiacok teljes egészében tudatában vannak annak, hogy a jelenlegi kedvező piaci hangulat gyorsan megváltozhat" - mutatott rá az EKB a fél évente megjelenő beszámolóban.

Az utóbbi hónapokban töretlenül emelkedtek a globális értékpapírpiacok. A 17 európai ország nagy-, közép- és kisvállalkozásai részvényárfolyamának változását tükröző Stoxx 600-as tőzsdemutató 7,8 százalékkal emelkedett az év eleje óta, a frankfurti és a New York-i tőzsde irányadó indexei sorra döntik meg történelmi rekordjaikat.

Az EKB a pénzügyi rendszerre kockázatot jelentő tényezők között említette meg, hogy a magas költségek és többletkapacitás miatt alacsony a bankok jövedelmezősége, a nemfizető hitelek magas állománya egyes országokban akadályozza az érintett bankok hitelnyújtási képességét, a kötvényalapoknak pedig nem áll rendelkezésére elég készpénz, hogy váratlan piaci visszaesésnél is törleszteni tudjon.

A gazdaság erejének köszönhetően azonban kevéssé valószínű, hogy ezek a kockázatok valós fenyegetéssé váljanak, de ha mégis ez történne, korlátozott marad a visszaesés - mutatott rá az EKB.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Technikai elemzések

Ma van a nagy nap a Richternél. Ha jön a jelentés, akkor 1 órakor érkezik...

A fals kitörés után az alakzat alja felé folytatódhat a gyengülés a hazai...

Teljesült a hatodik Elliott hullám a gyógyszergyártó árfolyamánál.

Elesettnek nyilvánítható a 200 napos mozgóátlag a bankpapírnál.

Az esés utáni konszolidációt követően tovább mínuszok jöhetnek a távközlési...

A C hullám a 2700 forintos korábbi mélypont alá mutat az olajvállalat...

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

A héten a jegybankon lesz a befektetők szeme »