Visszafogják magukat a jegybankárok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nem szűt meg az Európai Központi Bank (EKB) gyenge infláció miatti aggodalma - derül ki az EKB kormányzótanácsa július 20-án tartott kamatdöntő ülés csütörtökön közzétett jegyzőkönyvéből.

Alacsony maradhat a kamat

Az EKB döntéshozói még mindig attól tartanak, hogy a gazdasági bővülés ellenére túl alacsony az infláció. Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa július 20-án tartott ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamaton.

A döntés indoklásában a kormányzótanács megerősítette szándékát az eszközvásárlási program folytatása mellett a jelenlegi, havi 60 milliárd eurós keret mellett legalább az év végéig, vagy szükség esetén tovább is az inflációs pályának a jegybanki célhoz közelítése érdekében.

A jelenlegi kamatszint fenntartására pedig a közlemény szerint "huzamos ideig", akár az eszközvásárlási program befejezésén túl is szükség lehet.

Óvatos lépések

A kamatdöntő ülést követő tájékoztatón Mario Draghi, az EKB elnöke jelezte, hogy a kormányzótanács a következő két ülés valamelyikén már meg fogja vitatni a mennyiségi monetáris lazító program további sorsát.

Azonban úgy tűnik, az EKB vezetői óvatosak lesznek a program alakulásának kommunikációjával, mivel attól tartanak, hogy a legkisebb változás a szóhasználatban félreértelmezéshez, elhamarkodott piaci várakozásokhoz vezethet - derül ki a csütörtökön nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvből.

Stagnál az infláció

Sem az Európai Unió egészében, sem az euróövezetben nem változott az inflációs ráta júliusban - közölte csütörtökön az Eurostat. Az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint az eurózónában az elemzői várakozásokkal összhangban, 1,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak tavaly júliushoz képes a júniusi azonos ütemű emelkedés után.

A fogyasztói áremelkedés ütemének stagnálása nem kedvező hír az Európai Központi Banknak (EKB), amely igyekszik felpörgetni az inflációt. Az éves euróövezeti infláció júliusi üteme elmarad az EKB 2 százalékos célszámától, és a maginfláció is alatta van.

Ezt olvasta már?

Mint egy meccset, úgy várják sokan az EKB ülését »